НачалоСвят117 очевидци разказват какво се случва в руските "филтрационни лагери"

117 очевидци разказват какво се случва в руските „филтрационни лагери“

Този документ свидетелства за ужасите, своеволията и нарушенията на човешките права в окупираните от райони на : „Хюман Райтс Уоч“ разговаря със 117 очевидци, повечето от които са преминали през т.нар. „филтрационен процес“ на руските тайни служби и техните съюзници в Източна Украйна.

„Разпитите продължават часове наред“

След о през пролетта на 2022 година Русия нахлу в Южна Украйна и в град Мариупол, хиляди бягащи от войната украинци са били задържани в т.нар. „филтрационни лагери“, някои от тях дни наред. И до днес руските служби разпитват много мъже и жени в продължение на часове с целта да идентифицират украински войници сред бежанците. По време на проверките служителите на руските сили за сигурност снемат биометрични данни като пръстови отпечатъци и правят снимки „отпред и отстрани“, отбелязват от „Хюман Райтс Уоч“.

Контактите в телефоните на бягащите биват копирани, проверяват се личните им текстови съобщения и ите им в социалните мрежи. Свидетелите в доклада на организацията потвърждават местоположението на лагерите и начина, по който се развиват събитията, въпреки че не са се ли по време на депортациите си.

Над 1 милион украинци са отведени в Русия?

„Хюман Райтс Уоч“ са провели част от разговорите със свидетели по телефона между 22 март и 28 юни. Някои от тези, които са успели да избягат от „филтрационния процес“, вече са в Норвегия, Германия и други западни държави. 78 от интервюираните са успели да избягат по време на сраженията около Мариупол през руски военни контролно-пропускателни пунктове към неокупирана територия близо до град Запорожие в Южна Украйна. Но не всички са имали този късмет.

Правителството в Киев смята, че 1,2 милиона украинци са били отведени в Русия – някои под натиск, други доброволно, но най-вече защото не са имали друга възможност. Мнозина и до днес преминават през арести и „филтрационни лагери“ в началото на бягството си от войната. Това е нарушение на Женевската конвенция за правата на човека.

„Отвличането на хора в окупираните от Русия територии и последващото им изпращане в Русия без тяхно съгласие трябва да бъде прекратено незабавно“, казва авторката на доклада Белкис Виле. „Руските власти и международните организации трябва да равят всичко възможно, за да помогнат на онези, които са били отведени в Русия против волята си и искат да се върнат у дома, да могат да направят това безопасно.“ Организацията е поискала от Москва по отношение на доклада преди публикуването му, но така и не е получила отговор.

„Чувствахме се като заложници“

Една от свидетелките разказва как е тръгнала да бяга заедно със съпруга си в средата на април. Край селището Мануш е била задържана от проруски сепаратисти от самообявилата се Донецка народна република. В продължение на 10 дни тя е трябвало да се реди на опашка за разпит. „В общи линии стоиш на опашка цял ден, а вечерта, когато е полицейският час, се връщаш в жилището си и на следващия ден правиш същото“, разказва жената. Мъж от Мариупол споделя, че е бил държан заедно с „десетки“ други хора от града си в селско училище в продължение на две седмици в ужасни хигиенни условия, преди да започнат разпитите. „Чувствахме се като заложници“, спомня си той.

Тези, които „не издържали“ та, били арестувани и изпращани в контролираните от Русия територии като лагера в Еленовка, пише още в доклада. За други се твърди, че са били отведени в затвора в промишлената зона „Изолация“ край Донецк, който съществува от началото на сраженията в Източна Украйна през 2014 година. „Хюман Райтс Уоч“ изброява общо 15 центъра за разпити и задържане, разположени в окупираните от Русия територии. В своя анализ за „Системата за филтрация“ Йейлският университет пък пише, че лагерите са поне 21.

Учените ги разделят в четири категории: места за „регистрация“, институции, в които бягащите са държани насилствено по време на проверките, центрове за повторни разпити и накрая – лагери за интерниране. „В някои конкретни случаи третирането, описано от освободените лица, като например използването на електрошокове, екстремни условия на изолация и физическо насилие, може да се впише в категорията изтезание“, ако твърденията могат да бъдат доказани по ебен път, се казва в доклада. Освен това има „индикации, че системата е била създадена седмици преди началото на инвазията и вероятно е била разширена след превземането на Мариупол от Русия през април 2022 година, за да може да бъдат филтрирани всички граждани“.

Още масови гробове?

От много от задържаните няма и следа. Според Международната комисия за изчезналите лица в Хага, украинската полиция до момента е документирала 32 000 случая на изчезнали хора. 14 500 души и до сега са все така безследно изчезнали. Броят им обаче може да е „много по-висок“ заради продължаващите сблъсъци.

„Опитваме се да помогнем и на Украйна“, казва генералният директор на организацията Катрин Бомбергер в интервю за ДВ. Става дума за „установяване на случаите на изчезнали лица и разследването им в съответствие със съдебните стандарти, които позволяват извършителите на жесости да бъдат подведени под отговорност“ в съда, обяснява тя. Няколко от анализираните от Йейлския университет сателитни снимки показват изкопана пръст в поне два руски лагера за интерниране – за изследователите това е индикация за още масови гробове в южната и източната част на окупираните от Русия територии в Украйна, подобни на тези, открити в Буча.

Автор: Франк Хофман

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО