18 000 флакона с „райски газ“ са иззети при специализирана полицейска операция на ОДМВР – Бургас

18 000 флакона с „райски газ“, продавани на различни места по Южното Черноморие, са иззети при специализирана полицейска операция, осъществена от служители на отделите „Икономическа“ и „Криминална полиция“ към ОДМВР – Бургас, съобщиха от пресцентъра на полицията.
Установени са общо 15 души, продаващи балони с „райски газ“, на които са съставени предупредителни протоколи за спазване на изискванията  – да не се продава за ползване в затворени пространства и на непълнолетни.
Предстои изпращане на материалите по случаите в бургаската прокуратура, както и уведомяване на Българската агенция за безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция за взимане на отношение в сферата им на компетентност.
От полицията припомнят, че в масовата употреба на т.нар. райски газ често се пропускат дълготрайните последици, нанасяни върху човешкото тяло и психиката. Сред тях са  замайване, звукови и визуални халюцинации, намалена чувствителност към болка, мускулни спазми, влошена координация и липса на баланс, параноя.
Проверките сред продавачите на райски газ ще продължат през целия летен сезон във всички курортни зони, като ще се разчита на елемента на изненадата и предварително придобита информация, допълват още от ОДМВР – Бургас.
В началото на юли Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се сезира след публикации в медиите и социалните мрежи, свързани със снимка, на която, по непотвърдена информация, родители употребяват балони с райски газ в присъствието на бебето си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари