18-ият „Световен театър в София“ ще продължи от 2 юни до 9 юли

Платформата „Световен театър в София“ ще се състои за 18-и път с програма от 2 юни до 9 юли, съобщават организаторите.
Откриването в Сатиричния театър е с документално представление, създадено в разгара на пандемията – „Моят славен живот с баба“. Автор, режисьор и изпълнител е Ласло Гандьор. Спектакълът включва кадри и с неговата 97-годишна баба, преживяла Холокоста и комунизма. Двамата създават театрален дует за общуването между поколенията, което може да лекува травми на душата. Проектът има няколко награди, сред които за най-добро независимо театрално и за най-добро иновативно представление в Унгария.
На 7 юни, отново в Сатирата, гостува един от най-известните фламенко изпълнители – Едуардо Гереро, познат от своя гастрол на „Световен театър в София“ през 2017 г. Най-новото му представление „Морски фар“ показва различни стилове на испанския танц, вдъхновен от поетичния образ на фара. 
Познат от хитовите сериали „Шерлок“ и „Флийбег“, Андрю Скот е британската филмова и театрална звезда с най-много награди и номинации за 2023 г., включително и номинацията за „Златен глобус“ (2024) за главна мъжка роля за „Всички сме непознати“. Изпълнението му във „Вуйчо Ваньо“ е част от програмата с прожекции на NT Live на 13 и 15 юни в Дом на киното. Версията на знаменитата пиеса на Чехов, адаптирана като монодрама от водещия британски драматург Саймън Стивънс и режисирана от Сам Йетс, има няколко награди, сред които и „Оливие“ – за най-добра адаптация. 
На 1 юли в Народния театър е българската премиера  на най-новия спектакъл на Тимофей Кулябин, който напусна Русия след началото на войната с Украйна, като жест на съпротива срещу политиката на Кремъл. Всички негови постановки в Русия са вече официално отменени поради антивоенната му позиция. Фокусирана върху жестокостта на властта и възхода на един тоталитарен режим, „Страх и отчаяние в третата империя“ е версия на познатата пиеса на Бертолт Брехт, създадена с театър „Вене“ от Талин, Естония.
На 2 юли в театър „Българска армия“ ще бъде представена китайската традиционна опера кунцю „Среща сред цъфналите праскови“. Този сценичен жанр е на повече от 600 години и е прародител на пекинската опера, известна из целия свят като емблема на източните театрални традиции. Гостуването на Шанхайската трупа за опера кунцю се осъществява по повод на 75 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и България.
Един от най-значимите източноевропейски режисьори за последните десетилетия – литовецът Оскарас Коршуновас, представя на 9 юли в Народния театър своята версия на „Отело“ на Шекспир. Спектакълът пристига в София след участия на фестивала в Авиньон, Temporada Alta в Испания и Шекспировия фестивал в Крайова, Румъния. Спектаклите на Коршуновас гостуват из европейските театрални форуми в продължение на три десетилетия, като още с първия си спектакъл в литовската Музикална академия е поканен на Единбургския фестивал, където печели наградата „Фриндж Фърст“. Следват още отличия, като през 2006 г. на Коршуновас е връчена и европейската театрална награда „Нови театрални форми“.
Международният успех и многобройните турнета на неговите спектакли му позволяват да основе през 1998 г. във Вилнюс театър „Оскарас Коршуновас“. Подобно на Кулябин, очаква се тази година Коршуновас да започне репетиции в Народния театър. На сайта на платформата – viafest.org, ще може де се види със свободен достъп още една негова постановка – „Чайка“ от Чехов (от 4 до 7 юни, 19 ч.).
Онлайн ще бъде показан и спектакъла на Галин Стоев Стоев – „Двойното непостоянство“ от Пиер дьо Мариво, реализиран в театъра в Тулуза (от 3 до 6 юни).  
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари