30-ите Чудомирови празници в Казанлък ще бъдат закрити тази вечер

Рекламирай в beZpartien.bg

С връчване на 21-вата награда „Комедиен хит на сезона“, литературно представяне и награждаване на участниците в тазгодишното „Училище за карикатура“ ще завърши днес програмата на 30-ите Чудомирови празници в Казанлък, посветени на живота и творчеството на именития писател и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Това съобщиха за БТА от фондация „Чудомир“. 
Програмата за деня ще започне с изложба и награждаване на най-добрите млади карикатуристи в Казанлък, които преди няколко дни твориха на тема „Дон Кихот и Санчо Панса“ под ръководството на Николай Фитков и на специалните гости на празника – Хуан Гарсия Серада, изпълнителен секретар на университета на Алкала де Енарес и директор на Института за хумор „Кеведо“ в Испания, който е и куратор на експозицията и Дейвид Гарсия Виванкос, физиономичен карикатурист.
В Литературно-художествен музей „Чудомир“ днес ще гостува и писателят Боян Боев, автор на книгите „Последна молитва“, „Двайсет гроша“ и „Сайбиевата невеста“.
Официалното закриване на 30-ите Чудомирови празници ще се състои в зала „Любомир Кабакчиев“. Връчена ще бъде 21-вата награда „Комедиен хит на сезона“, за която и тази година по време на празниците се състезаваха театрални постановки на трупи и актьори от цялата страна.
Представена ще бъде постановката на Университетския театър при Нов български университет „за ЧУДОиМИР“ на Ася Иванова. Текстовете са по Чудомир и се изпълняват от студенти от различни програми. Жанрът е „театрален джемсешън“ – свободен сценичен формат по определена тема.
Организатори на традиционните за Казанлък Чудомирови празници са ЛХМ „Чудомир“, фондация „Чудомир“ и Община Казанлък. Тазгодишното издание представи на казанлъшката публика над 30 културни събития, а целта е да се съхрани спомена за живота и делото на един от най-видните общественици, живели и творили в града, коментираха от фондацията. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *