НачалоСвят500 обществени услуги в Кипър ще бъдат цифровизирани

500 обществени услуги в Кипър ще бъдат цифровизирани

Инвестициите в дигиталната трансформация в Кипър за следващите пет години надхвърлят половин милиард евро, осигурени от европейски и национални фондове.

Около 500 обществени услуги в Кипър ще бъдат цифровизирани до месеци, с което ще се облекчи и подобри обслужването на гражданите и бизнеса.

Включването на близо 500 дейности, за които гражданите и бизнесът контактуват с държавната администрация, ще укрепи единния правителствен електронен портал (gov.cy), в който вече са централизирани 350 цифрови услуги, пише .

Целта е „всички държавни услуги да бъдат достъпни на един екран“, заяви заместник-министърът по дигиталната Кириакос Кокинос.

Чрез електронния портал, който е разработен на гръцки и на английски език, вече се извършва голяма част от процедурите за подаване на документи и плащания в областта на социалното осигуряване, социалното подпомагане и данъчното облагане, о обезщетения за майчинство, болнични, безработица, помощ при раждане на дете и други.

Кипър е постигнал значителен редък в „пътуването си към дигиталната ера“, отбеляза Кириакос Кокинос в направения отчет за завършващия на правителството.

За последните две години страната се е изкачила с 4 стъпки и сега заема 20-о място в европейския „Индекс на цифровата и общество“ /DESI/. Целта е в тазгодишната класация Кипър да бъде на 15-16-а , а до три години да влезе в десетката на ЕС.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО