Административен съд София-град се произнесе за въвеждането на новата организация на движението около НДК

Административен съд София-град (АССГ) се произнесе за въвеждането на новата организация на движението около НДК, става известно от съобщение на сайта на съда. По искане на Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Европейски център за транспортни политики” срещу „неоснователните действия на Столична община (СО)“ съдът постановява да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов във връзка с въвеждане на нова постоянна организация на движението в София по бул. „Витоша”, бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Проф. Фритьоф Нансен” чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н., добавиха от институцията. 
Съдът е приел, че действията не се основават на административен акт или закон, и в хипотезата на чл. 250, ал. 1 от АПК следва да бъдат преустановени незабавно. Според този текст всеки, който има правен интерес, може да иска прекратяване на действия, извършвани от административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона.
Разпореждането може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) в тридневен срок, уточниха от АССГ.
БТА припомня, че на брифинг по-рано днес заместник-кметът по транспорта Илиян Павлов заяви, че проектът за новата организация на движение по бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Фритьоф Нансен“ е напълно законен. Той обясни, че проектът е минал през комисията, която гледа такива проекти за организацията на движението в Столичната община. Съгласуван е от „Пътна полиция“ и от дирекция „Управление и анализ на трафика“ в Столичната община, така че ние сме си спазили общинската наредба и категорично считаме, че Столичната община изцяло е спазила законовите изисквания за съгласуване на проекта, каза още Илиян Павлов. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари