Административният съд в Шумен отмени решението за избор на кмет на село Студеница

Рекламирай в beZpartien.bg

Административният съд в Шумен отмени решението на Общинската избирателна комисия в Хитрино за избора на кмет на Студеница на първия тур от местния вот, съобщават от съдебната институция. 
Производството по делото беше образувано по жалба, подадена от единия от кандидатите за кмет на селото. Съдът е констатирал, че от вписаните в списъка 23 избиратели, заявили да гласуват с подвижна избирателна кутия правото си са упражнили само четирима гласоподаватели. Останалите 19 души не били посетени от ПСИК, поради приключване на изборния ден. С това, според мотивите на съда, в изборния ден е допуснато съществено нарушение на изборния процес, засягащо едно от основните конституционни права на гражданите. 
Според съдиите лишаването на 19 лица от избирателното право да участват в избора на местни органи на власт деформира изборния резултат, защото разликата между двамата кандидати е била само пет гласа. Освен това в деня на вота представители на общинската администрация недопустимо са се намесвали в работата на комисията и са определяли последователността на населените места в община Хитрино, които следва да посети подвижната урна. Съдебният състав е констатирал също, че избирателната комисия в с. Студеница е допуснала да гласува и лице, което е включено в списък на заличените лица. 
По тези съображения съдът е приел оспорването за основателно, а атакуваното решение на ОИК за избор на кмет на Студеница за незаконосъобразно. Решението подлежи на касационно оспорване пред Върховния административен съд.
На първи тур кандидатът на коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ Назифе Исмаил спечели изборите с подкрепата на 159 избиратели. За опонента му от ДПС Гюнай Хаккъ са гласували 154 души, сочи справка в сайта на Централната избирателна комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *