НачалоБългарияАдвокат обясни как разменените бебета ще се върнат при биологичните си майки

Адвокат обясни как разменените бебета ще се върнат при биологичните си майки

Две бебета бяха разменени в столичната болница „Шейново“. Шокиращият случай беше потвърден и от ДНК-тестове. Адвоът по медицинско право Мария Петрова обясни, че ще отнеме време, докато се стигне до положително разрешаване на случая.

„Не е толкова лесно дори и да има ДНК тестове, които да установят, че децата в момента не се отглеждат от биологичните си родители, образно казано да ги разменим. Това не е просто една процедура, по която установяваме някаква фактическа грешка в актовете за раждане, поправяме я и разменяме децата, прегръщаме се и прекарваме спокойни коледните празници. Има съответните ебни процедури, ще се стигне до положителен изход. Всяка от майките ще може да отглежда биологичното си дете“, обясни адвокатът.

Според нея има много начини да се рави къде е грешката. Петрова обясни, че гривните не са единственото, което потвърждава детето на чия майка е.

„Възможно е да е така наречената каскада от пропуски, които водят до този фатален случай. Принципно по закона за лечебните заведения всяка болница трябва да има правилник и вътре да са разписани подобни правила. Аз съм убедена, че в болница „Шейново“ има разписани такива правила. Друг е въпросът дали е дошла следващата стъпка, а именно дали е обезпечен процеса с достатъчно персонал и то обучен персонал, който да може да се справи със спазването на тези правила“, заяви тя.

Според нея в родилните отделения и болници моделът на организация е архаичен и майките не прекарват достатъчно време с бебета.

„Най-малкото понякога чисто архитектурно дори в големите болници това е тала. Няма възможност майката да бъде с детето си, има различни системи на организация, но тъй като липсва единен стандарт, липсват разписани процедури. Всяка болница създава вътрешно такива. Когато всеки прави своя ред, много лесно може да бъде нарушен от повече от един човек“, каза адвокат Петрова.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО