Африкански, островни и южноамерикански живи охлюви са подредени в изложба в Природонаучния музей в с. Черни Осъм

Африкански, островни и южноамерикански живи охлюви са подредени в изложба в Природонаучния музей в с. Черни Осъм.
В музея гостуват няколко десетки екземпляра от 20 екзотични вида. Те са част от личната колекция на биолога Ростислав Траянов.
Основната част са ахатини – гигантски африкански охлюви. „Това са най-големите и атрактивни видове като окраски на черупките и разнообразие от форми“, каза Траянов.
Най-големите изложени екземпляри надвишават килограм. Собственикът разказа, че обичайно тези екзотични видове охлюви живеят между три и десет години, а част от тях не спират да растат, докато са живи. В България се отглеждат само за изложби или като домашни любимци, докато в Африка се развъждат и във ферми с цел консумация.
Отглеждат се в торфено-почвена смес, най-важното условие е да се следи температурата и влагата на средата, която обитават. Не е необходимо да бъдат хранени всекидневно и ядат около 800 вида растения. 
„Охлювите са химически същества – осезание и обоняние са техните основни сетива, нямат никакви слухови органи, но усещат вибрации“, добави той. Те са хипоалергенни – няма отчетени алергии към тяхната слуз и са подходящи за отглеждане вкъщи.
Траянов разказа, че в последните четири-пет години в България има повишен интерес към отглеждането на подобни екзотични видове охлюви. Към поддържаната от него видова селекция има и интерес от чужбина.
Изложбата ще продължи два дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари