Академията на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се проведе от 20 до 23 юни във Варна

Академията на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми ще се проведе от 20 до 23 юни във Варна, съобщиха на пресконференция организаторите от Българския Червен кръст (БЧК) и Медицинския университет в града. 
Програмата включва сутрешни дискусии, следобедни занимания и творчески работилници, както и вечерни прожекции на филми в Радио Варна и в културното пространство „РеБонкърс“, оповести директорът на форума и председател на Областния съвет на БЧК във Варна Илия Раев. 
Откриването ще бъде във Фестивалния и конгресен център с филм, който ще бъде представен от художествения директор проф. Божидар Манов. Очаква се това да бъде френско заглавие, което ще бъде показано за първи път в България, допълни Раев. 
В първия ден дискусията ще бъде посветена на всекидневния хуманизъм и себеусещането на човека в условията на криза. В нея ще се включат проф. Иво Христов, Татяна Дончева, Енчо Господинов и проф. Михаил Неделчев. Вторият диспут е за психичното здраве на обществото и новите тенденции в общуването на хората. За него са поканени експертите проф. Татяна Буруджиева, д-р Цветеслава Гълъбова и Диана Овчарова. Последният разговор в Академията е с фокус върху социалните иновации и в него ще вземат участие Владислав Николов, организатор на кампанията „Аз вярвам и помагам“, Диана Настева и Явор Янакиев (100 кила), който е известен с даренията си за социални заведения и каузи, каза Раев. 
Следобедните занятия ще бъдат фокусирани в адаптацията към климатичните промени и в тях участниците ще се превозват с електрически велосипеди. Ще бъдат засадени растения на няколко места във Варна, включително в двора на „РеБонкърс“. 
Сред филмите, които ще бъдат показани във всички вечери на Академията, са „Пътуване към прошката“, „На север“, „Работническата класа отива в Ада“, „Опасна зона“, „Очаквайте прекалено много от края на света“. Много от тях са балкански копродукции, съобщи директорът на фестивала. Ще има и специална програма с награждавани заглавия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми през всичките години на съществуването му, допълни той. 
Участие в пресконференцията взеха председателят на БЧК акад. Христо Григоров, ген. директор на БЧК проф. Красимир Гигов, председателят на Общото събрание на Медицинския университет (МУ) – Варна проф. Красимир Иванов и ректорът на учебното заведение проф. Димитър Райков. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари