beZpartien

Акцията в митниците и оставката на главния секретар на МВР бяха сред акцентите в онлайн диалога на премиера в оставка Денков с граждани

Рекламирай в beZpartien.bg

Акцията в Агенция „Митници“, оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев, както и предстоящото служебното правителство бяха сред основните теми, които премиерът в оставка Николай Денков, докато отговаряше на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване във Фейсбук. 
Откакто беше назначена новата директорка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, имаме рекордно количество задържани наркотици, посочи Денков за вчерашната акция на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията. 
За мен е странно точно Банкова да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици, каза Денков. Много е важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата и задържа наркотици, посочи още премиерът в оставка. 
Николай Денков потвърди, че до този момент той не е получил официална информация от ДАНС за случая. Поискал съм, но до момента нямам, каза Денков. Фактът е, че са задържани големи количества наркотици за милиони долари или евро. Също така е ясно, че за момента няма предявено обвинение, посочи още премиерът в оставка. 
„От доста време се въртят слухове, може да се видят в медиите, че ДАНС прикрива канали за наркотици. Г-жа Банкова е била служител в ДАНС. Няма да се учудя, ако има информация, която, ставайки шеф на митниците, всъщност да използва. Точно това би трябвало да е работата на службите – да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са, или не. Много пъти съм казвал, че в ДАНС има „сляпо петно“ по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават с това, че е работа на антикорупционната комисия. Нека видим сега как двете служби – ДАНС и антикорупционната комисия, ще докажат, че вършат работа в полза на обществото“, заяви Денков.
Премиерът в оставка коментира и подадената оставка от главния секретар на МВР. „Живко Коцев е под сериозен натиск от доста време от страна на министъра и поне от месец казва, че има колебания дали да остане на поста, защото не може да си върши работата“, изтъкна Денков. Министър-председателят в оставка добави също, че отдавна не е разговарял и с министъра на вътрешните работи и му няма доверие, след няколко неща, които са се случили. Друго министерство, което, според Денков, не се намира в добро състояние, е това на електронното управление. 
Попитан за решението на парламента да спре възможността на правителството да разходва пари от бюджета, премиерът в оставка Денков беше категоричен, че това е противоконституционно. Това е пример за опит да се изземат правомощия на Министерския съвет, защото си вършим работата, заяви министър-председателят. Той припомни, че именно настоящото правителство за първи път е изготвило методика, която ще спомогне да бъдат намалени трупаните през последните 15 години неравенства в публичния сектор. Политика на правителството беше да се вдигат доходите така, че да се намалят неравенствата в България, изтъкна Денков. Министър-председателят акцентира върху последователната социална и здравна политика на кабинета. В резултат е налице увеличение на пенсиите, безплатни учебници за учениците, безплатни лекарства за близо 600 000 души, безплатни детски градини и др. 
„Правителството наложи дневен ред, който успя да придвижи толкова реформи. Важно е България да продължи по европейския път на развитие. Да не се окаже, че сме се отклонили от важните реформи“, заяви още премиерът. Според Денков ротацията не се е състояла именно заради липсата на воля позитивните промени да продължат.  
„Ротацията се провали, защото някой искаше избори и това не сме ние“, добави министър-председателят. „Господин Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България. И всъщност голяма част от проблемите, които виждаме, са именно, защото той започна да командва процесите, той започна да командва ГЕРБ. Всъщност той искаше избори и ние отиваме на избори заради него. Проблемът на България днес се казва Делян Пеевски“, заяви още Денков. Той изрази опасения дали служебният кабинет ще успее да организира честни избори. 
По-правилно е Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде не на квотен политически принцип, а да бъде съставена от професионалисти, смята министър-председателят в оставка.
„Политическото представителство днес няма нищо общо с партиите, които имаме в парламента, или поне има малко общо. Този състав на ЦИК е избран, когато политическото представителство беше много различно“, посочи Денков. „На мнозинството му е изгодно това да бъде съставът на комисията“, допълни премиерът в оставка. 
Според Денков процедурата по назначаване на служебното правителството няма да доведе до конституционна криза, а той очаква такова да има още следващата седмица. 
„Няма никаква конституционна криза. Има поне няколко души, които биха могли да бъдат служебни премиери. Един от тях е избран. Очаквам той да представи кабинет днес, утре или вдругиден, съответно да имаме служебно правителство другата седмица“, аргументира се Николай Денков. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *