Ако някой се опита да окаже натиск върху Националния статистически институт, ще си подам оставката, заяви председателят на НСИ Атанас Атанасов

Рекламирай в beZpartien.bg

Ако някой се опита да окаже натиск върху Националния статистически институт (НСИ) или да промени каквито и да било данни, аз ще съм първият човек, който ще си подаде оставката, заяви председателят на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов по време на изслушване в парламента. Той каза, че НСИ работи стриктно, изпълнявайки Кодекса на европейската статистическа практика. По думите му в него са посочени 16 принципа и 84 показателя, чрез които се изследва качеството на статистическата информация. По всеки един от тези 84 показателя, България отчита и се наблюдава какво е качеството на изпълнението, посочи той.
Атанасов допълни, че ще има специална мисия на Евростат през есента в България, която ще бъде посветена на инфлацията – как се измерва, колко е точна информацията, която се публикува и дали има някакви проблеми. Той допълни, че от вчера е в ход нова мисия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в НСИ. Тя има за цел да провери статистическата информация и готовността на България за присъединяване към ОИСР.
НСИ няма да си позволи да публикува данни, без да е сигурна в качеството им, добави Атанас Атанасов. Той отрече да е оказван натиск върху него, да променя или манипулира данните на института. Всеки може да провери цените на всяка една стока и да преизчисли инфлацията и да види дали е точно същата, допълни той.
По отношение на дефицита, Атанасов обясни, че следващите данни ще бъдат публикувани на 22 април и тогава ще бъде известно и какво е отношението на дълга към дефицита за 2023 г.
Той посочи, че от няколко месеца НСИ прави двойна проверка на цените. Веригите подават информация какви са цените и наши анкетьори на място, записват какви са точните цени, на които се продават съответните стоки и продукти, за бъде изчислена инфлацията, каза още Атанасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *