Алберто Гарсия-Аликс представи изложбата си „Невидимо за очите“ в Софийската градска художествена галерия

Изложбата “Невидимо за очите” на испанския фотограф Алберто Гарсия-Аликс бе открита тази вечер в Софийската градска художествена галерия.
За нас фотографията е значимо изкуство и ще бъде такова винаги. Надявам се да расте нашата колекция от Европа и света, каза Аделина Филева, директор на СГХГ.
“Може би не знаете, че авторът има книга, която се казва “Това, което очите имат да кажат”. Това, което ни казва авторът, е, че очите са орган, който може да изрази нещо. И това послание е диалогът, който се осъществява между обектива на фотоапарата и обекта, който снимаме. И за мен е голямо удоволствие да съм тук, защото тази изложба представлява фотографски разказ на моето поколение”, каза посланикът на Испания в България Мигел Алонсо Берио.
По думите му всички портрети в изложбата съдържат една сериозност и достойнство. “Това е ироничен поглед. Това е поглед на човек, който не се възприема много насериозно, обаче иска от нас, публиката, да го приемаме насериозно. Това е поезия, която казва много на нас като хора”, допълни посланикът.
Еми Барух, директор на фестивала “Фотофабрика”, каза, че преди 11 години, когато са започнали да правят изложби на големите испански фотографи, първата експозиция, която са искали да направят, била на  Алберто Гарсия-Аликс. “Трябваха ни десет години, за да успеем”, каза тя. И отбеляза, че досега са представили седем изложби на испански фотографи. “Мисля, че имаме голям шлем”, отбеляза Барух.
Фотографът лично представи творбите си пред публиката, като направи тур през произведенията. “Тази изложба може да я наречем ретроспективна, защото засяга всички епохи. “Творбите в началото са от 70-те и началото на 80-те години и стигаме до последните, които са най-съвременни”, каза той.
По думите му в черно-бялата серия фотографии могат да бъдат видени негови автопортрети, снимки на негови приятели, както и “по-дръзки” кадри, тъй като известно време е снимал порноактьори.
Както БТА писа, събитието е в рамките на фестивала ФотоФабрика, а в следващите дни ще проведе и уъркшоп с български фотографи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари