Алея на Дановия хълм в Пловдив носи името на световноизвестния музикант Милчо Левиев

Алея на Дановия хълм (Сахат тепе) в Пловдив носи името на световноизвестния джаз музикант Милчо Левиев. „Милчо беше изключително свободен човек, който винаги казваше, че свободата е вътрешно състояние и никой не ти я дава или взима. Цялата тази негова същност влезе в музиката му и всички знаят колко мощна, силна, изразителна и безкрайно различна винаги беше тя“, каза при официалното откриване на алеята съпругата му – известната поп и джаз изпълнителка Вики Алмазиду.
Нямаше един час от живота ни, в който Милчо да не спомене Панчо Владигеров и Пловдив, разказа Алмазиду. По думите й за него Пловдив е бил началото и края, а градът – постоянната тема на разговор. На последния си майсторски клас в Нов български университет Милчо Левиев прочита няколко страници, които е написал за студентите. В тях творецът говори за свободата, за конформизма, дисциплината, каза спътницата му. Тя посочи, че все още има традиции в изкуството и музиката, които казват „това трябва да се прави така“. „Милчо искаше да излезем от тези формати и казваше на децата да свирят това, което не знаят и да предизвикат себе си. Творенето пред публика за него беше идеология“, допълни Алмазиду. 
В края на алеята на Сахат тепе има малка сцена, за която Алмазиду изрази надежда да се превърне в място за концерти. 
Ще работим алеята да е място за джаз събития, каза в приветствието си зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Той подчерта, че Милчо Левиев е човек, който е прославил името на Пловдив от тук до САЩ. Той е от най-изявените посланици на Пловдив, велик джазмен, музикант, пианист с невероятна биография, допълни Панов.
Днес правим поредната малка стъпка в едно велико начинание – съхраняване на културата за поколенията, каза кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.
Със съхраняването на паметта за Милчо Левиев веднага след кончината му се зае неговата спътница, певицата Вики Алмазиду. Като създател на сдружението в памет на музиканта, тази година тя основа и първото издание на Национален музикален конкурс за млади таланти – пианисти „Милчо Левиев“. Организатори на конкурса, който се проведе от 6 юли до днес, са Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ и Община Пловдив, със съдействието на НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив. Тази вечер в Дом на културата „Борис Христов“ ще се проведе заключителен галаконцерт и официално награждаване на лауреатите и носителите на награди. 
Голямата награда на името на Милчо Левиев е една еднократна стипендия 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурена от Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“. Две еднократни стипендии – всяка по 2500 лв., статуетка и лауреатски диплом, осигурява Община Пловдив. Една еднократна стипендия за едногодишно обучение в Нов български университет, Департамент „Музика“ осигурява НБУ – София. В двете възрастови групи са предвидени награди за 1-во, 2-ро и 3-то място, включващи парична премия, медал и лауреатски диплом. В бъдеще ми се иска да го направим под формата на фестивал, без първа, втора и трета награда, а да се превърне в един празник, каза Алмазиду.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари