Амбицията за по-добра комуникация между системите за социална сигурност и здравеопазване е важна, каза белгийският посланик Фредерик Мьорис

Рекламирай в beZpartien.bg

Амбицията за по-добра комуникация между системите за социална сигурност, по-добър достъп до здравеопазване, здравни грижи, фармацевтични продукти, например, е важна. Това каза посланикът на Белгия у нас Фредерик Мьорис.
Той участва в конференцията „Сърдечно-съдовото здраве в Европа: предизвикателства и перспективи“ в Дома на Европа в София. Домакин на събитието е вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, в партньорство с посолството на Кралство Белгия в България.
Посланик Мьорис подчерта, че сред шестте приоритета на белгийското председателство на съвета на ЕС са социалната и здравна програма.
По думите му това се случва в контекста както на непосредствената законодателна програма, така и на стратегическо ниво относно това как да се справим с недостига на работници в здравния сектор, с готовността за кризи, с достъпа до важни лекарства, с предизвикателства като незаразните болести и как да оценим предизвикателствата пред инвестициите в здравеопазването.
Посланик Мьорис заяви, че конференцията се провежда в много добър момент, тъй като здравеопазването е част от приоритетите на белгийското председателство. По думите му тя се вписва добре и в двустранното сътрудничество, което се развива между България и Белгия. Имаме силно сътрудничество по отношение на кардиологията, което се е развило през годините, посочи той. През годините на обмен на специалисти, медицински сестри, оборудване, най-добри практики и дори на пациенти, мисля че има известен брой уроци, от които можем да извлечем поуки, каза още Мьорис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *