АНА-МПА: Министрите на отбраната на Гърция, България и Румъния подписаха писмо за намерения за Коридор за военна мобилност

Министърът на отбраната на Гърция Никос Дендиас подписа днес писмо за намерения за създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност, заедно с колегите си от България Атанас Запрянов и от Румъния Анджел Тълвар, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
Както беше обявено, подписването се състоя в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, в работата на която Дендиас участва, придружавайки премиера Кириакос Мицотакис.
С подписването на писмото трите страни подчертаха интереса си към създаването на коридор за военна мобилност, който има за цел да насърчи сътрудничеството между Гърция, България и Румъния в рамките на съвместната мрежа на НАТО за административна подкрепа, се казва в съобщението.
Писмото за намерения се отнася до пътните и железопътните коридори и до модернизирането на инфраструктурата и мрежите в райони като Солун и Александруполис.
Подкрепата е насочена към гладкото и навременно разгръщане на съюзническите военни сили, като същевременно се прилагат единни правила и процедури за улесняване на трансграничното военно сътрудничество при придвижването, се добавя в писмото.
Писмото за намерения също има за цел да координира действията на договарящите се държави по отношение на военната мобилност и да създаде мрежа от маршрути между участниците, като ги хармонизира в четири области:
1. Трансгранично придвижване
2. Съгласуване на използваните транспортни средства
3. Оперативна съвместимост и информация
4. Развитие на инфраструктурата
Значението на военната мобилност е подчертано и в Съвместната декларация на министър-председателите на Гърция, България и Румъния, подписана на 9 октомври 2023 г. в Евксиноград, се посочва в съобщението.
Създаването на коридора следва и подписването на писмото за намерения за разширяване на тръбопроводната мрежа на НАТО до източното крило на Алианса от министрите на отбраната на Гърция, България и Румъния през октомври 2023 г. Той също така допринася за укрепване на способността за възпиране на източното крило на Алианса и се включва в поредица от действия, които надграждат ролята на региони, като Тракия, за поддържане на стабилността и мира в региона, се казва в изявлението.
По предложение на Дендиас тримата министри на отбраната ще проведат тристранна среща през есента в Александруполис, по време на която ще бъдат обсъдени най-добрите начини за прилагане и реализиране на намеренията, залегнали в писмото за намерения.
Освен това, рано в четвъртък (атинско време), Дендиас присъства на вечеря, организирана от министъра на отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин III за министрите на отбраната на страните членки на Северноатлантическия алианс, участващи в срещата на върха на НАТО във Вашингтон.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари