Апарати, измерващи всички жизнени показатели и количеството на въглеродния оксид в издишания въздух, ще бъдат демонстрирани в Световния ден без тютюнопушене

Апарати, измерващи всички жизнени показатели и количеството на въглеродния оксид в издишания въздух, ще бъдат демонстрирани в Световния ден без тютюнопушене. Това съобщиха от пресслужбата на Столичната регионална здравна инспекция, организатор на инициативата. Работата на апаратите ще бъде показана от 10:30 до 15:30 ч. в Южния парк в София.
Всички желаещи ще могат да се консултират с експертите от здравната инспекция по въпроси, свързани с вредите от тютюнопушенето и с най-новите и ефективни методи за отказване от навика. По време на инициативата е организирано и анонимно и безплатно изследване на ХИВ/СПИН.
Магистър-фармацевтите в София също ще се включват с инициатива по повод Световния ден без тютюнев дим, съобщиха от Регионалната фармацевтична колегия София-столична. На 31 май аптеките в столицата са с плакати по повод деня и насочващо послание към пациентите, че магистър-фармацевтите могат да им помогнат да се откажат от вредния навик да пушат. В подкрепа на инициативата се включва и Българската фармацевтична студентска асоциация. Студентите от Фармацевтичния факултет на Медицински университет-София на публични места в столицата  ще предупреждават хората за вредата от тютюнопушенето с информационни плакати.
Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Кампанията е насочена към повишаване на осведомеността за вредите и последиците от употребата на тютюн и излагането на вторичен дим, както и за отказване от тютюнопушенето. В страната ни има кабинети за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които са във всички регионални здравни инспекции.
На 1 юни 2012 г. в България се въведе забрана за тютюнопушене в закрити и някои открити обществени места.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари