Апелативният съд отмени за втори път домашен арест, постановен по отношение на обвинен в организирана престъпна група в Омуртаг

Апелативният съд във Варна отмени определение на Търговищкия окръжен съд, с което мярката за неотклонение на обвинен в участие в организирана престъпна група в Омуртаг е била изменена от задържане под стража в домашен арест. Производството бе образувано след постъпил протест от прокуратурата. Съгласно съдебния акт на Апелативния съд Джефер Е. трябва да бъде настанен в болнично заведение за рехабилитация, информираха от пресслужбата на институцията.
От съда припомнят, че 35-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за престъпления по служба. Обвиняеми по същото досъдебно производство са баща му Хасан Х. и брат му Ешреф Е., както и Мехмед М. На 25 април Окръжният съд в Търговище е определил Джефер Е. да бъде поставен под домашен арест. Апелативният съд на 2 май уважи протеста на прокуратурата и реши, че той трябва да бъде задържан под стража. 
В днешното съдебно заседание представителят на Апелативната прокуратура каза, че от предходното произнасяне на Апелативния съд обстоятелствата не са се променили – остава обоснованото предположение за съпричастността на обвиняемия към престъплението, както и опасността да извърши престъпление, като възпрепятства разкриването на обективната истина и опита да повлияе на свидетели, се посочва в съобщението.
Според говорителя на институцията, на противоположното мнение е била защитата. Според адвокатите, няма достатъчно данни, които да обосноват подозрението за вина. От друга страна в ареста в Шумен подзащитният им не може да получи необходимата следоперативна рехабилитация, затова здравословни причини изискват по-лека мярка за процесуална принуда. 
Апелативният съд намира, че и към настоящия момент предпоставките за продължаване на задържането под стража са налице. Подозрението за съпричастност към престъплението се подкрепя от показанията на свидетели и от писмени доказателства. Реален остава рискът при по-лека мярка за неотклонение обвиняемият да извърши престъпление. По делото има данни за оказване на натиск и фактическо въздействие върху свидетели във връзка с резултатите от местните избори през 2023 година. Установени са контакти на обвиняемия с представители на правоприлагащите органи с цел получаване на информация за хода на наказателното производство. И този съдебен състав взе предвид подготовката за нови противоправни прояви, свързани с учредяване на  фиктивни търговски дружества за участие в тръжни процедури. Ето защо е необходимо общественият интерес да надделее над личния на обвиняемото лице, заключи горната инстанция. 
Апелативният съд не сподели довода, с който първата инстанция е изменила мярката на Джефер Е. – влошеното му здравословно състояние. След извършена хирургическа операция у обвиняемия не са настъпили усложнения, сочи заключение на съдебномедицинска експертиза. Специалист по ортопедия и травматология е заключил, че състоянието му позволява да търпи мярка „задържане под стража“. Назначена е била рехабилитация, но тя все още не е започнала. Въззивният съд указа на Областна служба „Изпълнение на наказанията“ и на началника на Ареста в Шумен да изготвят предложение до наблюдаващия прокурор за това обвиняемият в най-кратък срок да бъде настанен в болницата към затвора в София за извършване на рехабилитационните дейности. 
С тези аргументи Апелативен съд – Варна отмени определението на Окръжен съд – Търговище и остави без уважение искането на Джефер Е. за по-лека мярка за неотклонение. Съдебният акт е окончателен.            

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари