Апокалиптични пейзажи и драматични крокодили представя в изложба във Варна художничката Петра Димитрова

Изкуството трябва да има свое мнение и да казва нещо на публиката, то не е просто за забавление. Не бива на него да се гледа като на декорация за дома. Художниците придават смисъл на рисуването и то трябва да има някакво послание. Това сподели в интервю за БТА художничката Петра Димитрова, която откри самостоятелна изложба живопис в родния си град Варна в галерия A&G Art meeting. Тя се представя с характерните за нея маслени платна с акцентирани фонове или елементи с луминесцентни акрилни бои. 
„Чрез моите работи искам да отправя послание хората да бъдат по-духовни и обърнати към себе си“, каза художничката и посочи, че това важи и за самата нея. „Аз рисувам външния свят, но трябва да имам това вглъбяване в себе си, защото ако се интересувам само какво ще кажат хората, няма да съм обективна, няма да съм в моя свят“, обясни тя. 
По думите й нейните послания се възприемат различно от публиката, но за нея е важна самата реакция и емоцията, която творбата създава у зрителя, не е толкова значимо мнението му. Димитрова смята, че възприемането на изкуство зависи от това дали един човек е подготвен през детството си. Не може да очакваме отношение от някой, който е научен, че изкуството е ненужно на фона на материалното, но при един чист човек, който не се е срещал с него, винаги ще има реакция, когато попадне в изложбена зала и при него ще започнат да протичат тези процеси, които се случват при малките деца, смята тя. Схващането й е, че яркото съвременно послание определено предизвика по-голям интерес у публиката. 
Своите творби в изложбата Петра Димитрова определя като сюрреализъм, но припомня, че има и реалистични картини, както и серия, в която работите са насочени повече към биомеханиката и към човека, създал друга природа. Сюрреалистичните сюжети с апокалиптични и постапокалиптични теми винаги са ме вълнували, но започнах да ги развивам по-силно след 2019 г. и постепенно натрупах произведения, с които се представям и в тази изложба, сподели тя.
В експозицията във Варна присъстват отново характерните за художничката изображения на отпадъци и животни. „В моите картини животните носят някакъв символизъм, но той не е един и същ. Чайките например някъде са нарисувани в техния романтичен симпатичен вид, но има и по-свирепи и ожесточени“, обясни тя. В две от произведенията има по четири коня, оцветени в „отровните“ акрилни бои. Те ядат от контейнери, което е истинска случка, документирана от нейния приятел в софийския квартал „Овча купел“, разказа художничката. „Те са продължение на моята тема за боклука като символ на материализма и деградацията на ценностите в обществото. Представляват конете на Апокалипсиса, но не буквално, а в моя лична интерпретация“, добави тя. 
Друга работа изобразява курорта Шкорпиловци и в нея край контейнерите има диви прасета. Според авторката човешката дейност и застрояването влияят силно на природата. На по-диви места, където животните се чувстват у дома си, вече се наблюдават такива процеси и поведението на обитателите се изменя съобразно човешкото присъствие, каза тя. Димитрова е изобразила и „Драматични крокодили“, които се къпят в морето, отново като символ на хищничеството и свирепостта. 
Изложбата ще остане в галерия A&G Art meeting до 27 юли. 
Петра Димитрова е родена през 1996 г. във Варна. Завършила е Живопис в Националната художествена академия в София. В момента е докторант в специалност Методика на обучението по изобразително изкуство. Носител е на първо място в Националния конкурс за млади автори Expat Global Art; наградата на галериите от името на Съюза на българските художници в Националната изложба конкурс за живопис и скулптура „Млади български художници“ през 2023 г., награда за млад автор от „Национална изложба за изобразително изкуство Сливен“, награда за млад автор в „Национално триенале „Мостове“, Габрово. Има самостоятелни изложби „Отражения от пазара“ в галерия „Сердика“, София, в галерия „ЖарАрт“ във Варна. Участвала е в общ проект изложба със Симон Пфайфър, „Сектор 4 Маса 33“ в галерия Credo Box, София; в обща изложба на секция „Живопис“ на СБХ „Биографично. Места на преживяното, сенки от миналото, сенки от бъдещето“; в пленер „Млади български художници 2021, Велико Търново; в младежка изложба Go Ahead, Велико Търново, в пленер в Грошвиц, Германия. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари