„Аполония” ще отбележи 45-ата годишнина на „Сигнал” в четвъртия фестивален ден на Празниците на изкуствата

Рекламирай в beZpartien.bg

Рок групата „Сигнал” ще излезе тази вечер на сцената на амфитеатъра в Созопол, за да отбележи своята 45-а годишнина. Събитието е част от програмата на четвъртия фестивален ден на Празниците на изкуствата „Аполония”. 
Групата стартира своята музикална кариера през 1978 г., когато по радиото прозвучава първата им песен – „Любов”, а година по-късно излиза и първият им албум „Вечен кръстопът”. Пред созополската публика Йордан Караджов (вокал, бас, китара), Александър Мариновски (китара), Жоро Янакиев (бас китари) и Владимир Захариев (барабани) ще изпълнят някои от любимите на няколко поколения хитове на бандата. 
За почитателите на класическата музика програмата на фестивала предвижда концерт в залата на Археологическия музей в морския град. В него участват Албена Данаилова (цигулка), Румен Цветков (виола) и Александър Сомов (виолончело).
Театър 199 гостува на сцената на на читалище „Отец Паисий” с постановката „Чест” по пиесата на Джоана Мъри – Смит. Режисьор на спектакъла е Ивайло Христов, а в ролите са Кристина Янева, Владимир Карамазов, Елена Хрант и Каталин Старейшинска. 
Две са заглавията в кино афиша за деня. Документалният филм за българския духовен учител Ваклуш Толев е посветен на стогодишнината от неговото рождение и разказва за неговия житейския път и за идеите му. Режисьор на „Ваклуш” е Николай Василев, който, заедно с Лилия Ангелова и Таня Чешмеджиева, участва в създаването на сценария. Във филма звучи музика на Теодосий Спасов, Иван Шопов и Георги Цветков. 
Документалният филм „Една провинциална болница” е разказ за пандемията от КОВИД-19. В лентата участват: д-р Евгени Попов, Евелина Арсова, Мая Филипова, Даниел Кадифкин и Емил Стоянов–Чемата. Сценарият и режисурата са дело на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева. 
Двама журналисти ще представят своите нови книги на артистичния форум. Ивайла Александрова, която работи като журналист в БНР, програма „Христо Ботев”, представя „Оловна тишина” – книга, посветена на поета Никола Вапцаров. 
Поетът и журналист Димитър Кенаров гостува на „Аполония” с книгата „Диктатори, трактори и други приключения”. За нея Георги Господинов пише: „Книга, която показва как се събира лично и политическо в пресечната точка на човека от периферията – човека от влака, от мините, от войните, бивши и настоящи. Силна и абсолютно навременна книга”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *