Археологът проф. Казимир Попконстантинов и футболният треньор Георги Василев са новите почетни граждани на Велико Търново

Рекламирай в beZpartien.bg

Археологът проф. Казимир Попконстантинов и футболният треньор Георги Василев са новите почетни граждани на Велико Търново. Двете номинации са били гласувани и приети с решение на Общинския съвет, съобщи на официалната церемония по връчването на отличията им Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет. Той прочете решението на съветниците в старата столица и мотивите за всяка една от номинациите. Новите почетни граждани по традиция се обявяват на празника на града – 22 март, след решение на Общинския съвет.
Археологът проф. Казимир Попконстантинов е откривател и проучвател на едни от най-значимите обекти на християнската археология в българските земи и Европейския Югоизток. Сред най-големите открития на професора е частица от мощите на св. Йоан Кръстител, излезли при разкопки на созополския остров Свети Иван сред останките на средновековния манастир „Св. Йоан Предтеча“. Автентичността на откритието е потвърдена в специализирани лаборатории в университети в Оксфорд и Копенхаген. През 1993 г., когато проф. Попконстантинов е декан, във Великотърновския университет е открита специалността „Балканистика“ – първата по рода си в България. През същата година се утвърждава специалност „Археология“, а през 1997 г. се създава катедра „Археология“. Неин ръководител до 2007 г. е проф. Попконстантинов, припомни неговите заслуги председателят на Великотърновския общински съвет.
Проф. Попконстантинов благодари за оказаната чест и уточни, че е завършил Великотърновския университет през 1967 година. „Поех по пътя на археологията благодарение на искрата, която доразпали в мен проф. Станчо Ваклинов. Университетът ми даде много и аз правя всичко възможно, за да утвърждавам неговия авторитет“, каза проф. Попконстантинов.
Футболният треньор Георги Василев има големи заслуги за успехите на Футболния клуб “Етър“ още като капитан на тима, а след това като треньор, припомни Спирдонов. Под неговото ръководство „Етър“ става шампион през 1991 година, два пъти е носител на бронзови медали, печели купата на Българския футболен съюз. През 1994 година, на Световното първенство по футбол в САЩ петима състезатели на Георги Василев от „Етър“ – Красимир Балъков, Трифон Иванов, Илиян Киряков, Бончо Генчев и Цанко Цветанов дават най-големия принос за достигане на големия успех на националния отбор на България.
Извън футбола, това е най-голямата награда, която получавам. Благодаря на хората, които ме номинираха и които гласуваха за мен. Във Велико Търново съм от 1969 г., над 22 г. съм свързан с „Етър“, постигнали сме и добри, и лоши неща. Футболистите, с които съм работил, са израснали, създали са име. Винаги съм работил със самочувствието на великотърновец. Тук се чувствам най-добре, сърцето ми е тук. Търновец съм и етърец, каза Георги Василев.
Почетните знаци бяха връчени на новите почетни граждани от кмета на Велико Търново Даниел Панов и от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов в голямата зала на Великотърновския театър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *