Археологът проф. Николай Овчаров представи новата си книга в родното Велико Търново

Археологът проф. Николай Овчаров представи най-новата си книга „Великите владетели на Второто българско царство“ в своя роден град Велико Търново. Събитието се проведе в Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ и даде старт на проявите от Националната библиотечна седмица, преминаваща под патронажа на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация и под надслов „Библиотеките – по-нужни от всякога“.
В изданието е описано времето, когато Търново е било столица на България, а от хълмовете Царевец, Трапезица и Света гора е управлявана нашата държава, посочи в приветствието си към гостите кметът на Велико Търново Даниел Панов.
Тази изключително прецизна книга е изпълнена с достоверни факти и събития, които ни препращат към времена на мъдри владетели и дворцови интриги. В нея откриваме динамиката във възходите и паденията на огромни империи, и значителното място на българите като народ, посочи в словото си д-р Иван Александров, заместник-директор на Регионалната библиотека.
Да се напише такава панорамна книга за Второто българско царство не е никак лесно, подчерта проф. д-р Пламен Павлов, историк и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, който представи автора и най-новата му творба. Той определи изданието като мащабна сага, епопея и интересна история, написана академично, но четивна и с много илюстративен материал.    
Изданието разказва за царете Калоян, Иван Асен II, Константин Тих Асен, Теодор Светослав Тертер, Иван Александър и Иван Шишман, включвайки и нови открития за тях, но разказът е за цялото средновековно развитие на България и дори изважда от забвение някои наши владетели.
Проф. Овчаров разказа, че за написването на книгата много са му помогнали проф. Пламен Павлов и проф. д-р Константин Дочев. Зад нея стоят повече от 25 години труд и множество проучвания – както археологически, така и на различни исторически източници. В книгата има класическа история, но и информация от слабоизвестни извори, хвърляща нова светлина върху българското Средновековие. Тя е научна, но без научен апарат, а на места са използвани и художествени похвати, за да достигне до повече хора. Авторът разкри, че вече работи и по следващата си книга, която ще разказва за българската аристокрация през XIII и XIV век.  
На събитието присъстваха още проф. Николай Кънев, заместник-ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, президентът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите доц. д-р Светла Димитрова, ректорът на Висшето училище по агроразвитие доц. Екатерина Арабска, доц. д-р Миглена Петкова – заместник-директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново, историци, археолози, музейни специалисти, преподаватели, студенти и др. Някои от тях също казаха по няколко думи за книгата, автора и българската история. Накрая всички присъстваха на откриването на изложбата „В прослава на вярата“ – също част от проявите на Регионалната библиотека във Велико Търново, свързани с Националната библиотечна седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари