Архитекти искат нов конкурс за Мемориала при НДК

Необходим е нов архитектурен конкурс за Мемориала при НДК, който да потърси съвременно решение в контекста на парковата композиция. Това са заявили представители на Камарата на архитектите в България (КАБ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Съюза на българските художници (СБХ), които са участвали в работна среща с кмета на Столична община Васил Терзиев, съобщиха от пресцентъра на КАБ.
Срещата е инициирана от Васил Терзиев с цел получаване на експертиза от професионалните организации относно процеса по реализация на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк. 
„Необходимо ни е мнението на експертите относно правилната организация на процеса, така че да реализираме успешно идеята за изграждане на паметника“, е казал Васил Терзиев по време на срещата.
Представителите на КАБ, САБ и СБХ са били единодушни, че заданието на отменения конкурс не е изготвено професионално, което е довело до недобър резултат. В началото на годината трите организации изпратиха общо становище с предложения за прекратяване на конкурса, преразглеждане на условията и провеждане на нова процедура, но те не бяха взети предвид. Според експертите е необходимо да се предефинира предметът на конкурса, който не трябва да се ограничава само до възстановяване на мемориала в неговия автентичен вид. Заданието на конкурса следва да бъде по-широко отворено за различни авторски идеи и концепции, за да се намери най-доброто решение за бъдещата визия на паметника, смятат представители на организациите.
„В процеса по организация на конкурса не се проведе нужната професионална дискусия, за да се определи понятието „автентичност“, което включва и средата. Вече имаме нов контекст около НДК, в който мемориалът не се вписва в оригиналния си вид. Трябва да се потърси устойчив и балансиран резултат в полза на обществото, а не политическо и популистко решение“, е коментирал председателят на РК София град на КАБ арх. Васил Василев, който е призовал политиците да поемат отговорност за решенията си. 
Председателят на КАБ арх. Владимир Милков е изразил опасения, че конкурсът не дава добър пример за правилното провеждане на такива процедури, което демотивира бъдещите участници. 
Според него, за да е качествен крайният резултат, са необходими перфектно задание и компетентно, професионално жури.
„Въпреки че конкурсът е спрян, победителите следва да получат премия за изработения проект съгласно условията на процедурата. След това Столична община има право да реши да не реализира този проект и да обяви нов конкурс“, е коментирал арх. Милков. Той се е ангажирал, че КАБ ще предостави на Столична община предложения за промени в Закона за обществените поръчки, касаещи провеждането на архитектурните конкурси. 
Председателят на САБ арх. Петър Диков също е бил категоричен, че резултатът от конкурса не е добър, а причината е некачественото задание. Според него не е необходим конкурс, ако целта е възстановяване на мемориала в автентичния му вид. Той е настоял за провеждането на нов конкурс с отворено задание, което да бъде съобразено със съвременната паркова среда на НДК. За разширяване на програмата на заданието е призовал и арх. Тодор Обрешков от САБ, който е предложил да се организира международен конкурс за паметника. 
На срещата е присъствал арх. Станислав Константинов, който през 1988 г. е работил по проект за възстановяването на мемориала в Южния парк. Той е предложил да се постави макет на спечелилия проект в реални размери пред НДК, за да може обществото да дискутира и оцени качествата му. Арх. Константинов е призовал да се спазват принципите на авторското право и да се потърси мнението на авторите на проекта за парковото пространство на НДК. 
Арх. Константин Пеев, зам.-председател на КАБ, е предложил мемориалът да бъде изграден на мястото на паметника на Съветската армия, а арх. Събин Попов, председател на РК Бургас – да се обяви конкурс за концептуален проект с минимални ограничителни условия. 
В края на срещата кметът Васил Терзиев е заявил, че Столична община иска да реализира паметника в кратки срокове, но процесът трябва да бъде организиран максимално качествено. Затова е важно да се намери балансирано решение, което да удовлетворява всички заинтересовани страни. 
БТА припомня, че преди дни кметът на София съобщи, че е взел решение да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК и да обяви нов, в който да се включат уважавани урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите.
В прекратения от кмета конкурс за възстановяване на мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия, както е пълното име на проекта, участваха пет предложения. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции. Според оценката на журито проектът на студио „Гебуплан“ ЕООД е бил достатъчно близко на заданието, за да покрие минимума от точки. 
В петък, 5 юли Васил Терзиев беше изслушан по темата на извънредно съвместно заседание на Комисията по култура и на Комисията по архитектура в Столичния общински съвет (СОС), но и тогава бъдещето на паметника остана неясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари