НачалоСвятАрмения е предала своите предложения за мирно споразумение на Азербайджан

Армения е предала своите предложения за мирно споразумение на Азербайджан

Армения е предала своите предложения за мирно споразумение на Азербайджан и е готова да го подпише. Това обяви арменският премиер, Никол Пашинян, на заседание на правителството, съобщава ТАСС.

„Република Армения изпрати своите предложения за мирно споразумение на Азербайджан и сме готови да подпишем сделка с такова ържание. Надявам се, че рета на Азербайджан също ще бъде положителна“, заяви той.

Относно ситуацията с Лачинския коридор, Пашинян отбеляза, че действията на Азербайджан са причинили недостиг на храна в Нагорни Карабах, цитира .bg.

„Хуманитарната ситуация в Нагорни Карабах остава изключително регната в резултат на незаконната блокада на Лачинския коридор от Азербайджан. Стотици семейства остават разделени от различни страни на блокадата. В Нагорни Карабах липсват редица неща от първа необходимост, включително храна“, подчерта той.

Премиерът добави още, че руският мироопазващ контингент в Нагорни Карабах, разположен съгласно тристранната декларация, подписана от лидерите на Армения, и Азербайджан на 9 ноември 2020 г., е имал задължения да контролира Лачинския коридор, но де факто не ги е изпълнил.

„Де факто се оказва, че поетото по тристранната декларация задължение – да се държи под контрол Лачинския коридор – не се изпълнява и от руските миротворци. Разбира се, това се случва в резултат на незаконните действия на Азербайджан, но това не променя ситуацията, защото основната цел на присъствието на руските мироопазващи сили е да предотвратят подобно беззаконие и да държат под контрол Лачинския коридор“, изтъкна Пашинян.

Боевете между Ереван и Баку избухнаха през септември, о в сблъсъците загинаха почти 200 войници – най-кървавата конфронтация след шестседмична война между двете бивши съветски страни през 2020 г.

Боевете са свързани с десетилетия военни действия за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, извън спорния регион Нагорни Карабах. Азербайджан каза това като отговор на „провокации“ от арменската страна.

Русия е военен съюзник на Армения, но също така се опитва да поддържа приятелски отношения с Азербайджан и се противопостави на призивите на Ереван да задейства клауза за взаимна самоотбрана. Баку е подкрепян военно, финансово и политически от Турция.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО