Аржентинският посланик Алехандро Майер изрази намерение за задълбочаване на сътрудничеството с България в Антарктида

Националният празник на Аржентина – 9 юли, когато се чества Денят на независимостта, бе отбелязан с изискан прием, даден от Алехандро Мейер, извънреден и пълномощен посланик на Република Аржентина в Република България. Това съобщиха от Българския антарктически институт.
Посланикът поздрави и благодари на всички гости, като отдели специално внимание на връзките и ползотворното сътрудничество между България и Аржентина в Антарктида, изразявайки желанието и намерението си този процес да продължи и да се задълбочи в бъдеще.
От българска страна приветствие за празника отправи председателят на Българския антарктически институт проф. дн Христо Пимпирев, който също отбеляза отличните отношения между двете страни и засилването на връзките между тях.
На събитието присъстваха министри, посланици, дипломати, представители на българските институции, културни дейци, журналисти и аржентинци, живеещи у нас.
След официалната част присъстващите на приема имаха възможността да се насладят на аржентинско танго и изпълнение на бандонеон, а също и да вкусят специалитети от аржентинската кухня и превъзходните аржентински вина, съобщиха още от института.
БТА припомня, че в началото на месеца стана известно, че научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ е с нов командир. На специална церемония по сдаване и приемане на длъжността досегашният командир – капитан II ранг Николай Данаилов, предаде командването на своя заместник – старши помощник командир на кораба Радко Муевски. Капитан II ранг Данаилов остава в историята като първия командир на български военен научноизследователски кораб, достигнал успешно с него до Антарктида и завършил две полярни мисии.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари