НачалоИкономикаАТА: Албанската енергийна корпорация: в Албания няма да има прекъсвания на тока

АТА: Албанската енергийна корпорация: в Албания няма да има прекъсвания на тока

Ръководителят на Албанса енергийна корпорация (AEK) Ергис Вердо заяви, че страната няма да се сблъска с недостиг на електроенергия поради енергийната криза през предстоящия зимен сезон и добави, че плаващите електроцентрали ще помогнат за увеличаване на производството на енергия в района на Трипорт във Вльора. Това предаде специално за албанската агенция АТА.
В телевизионно интервю Вердо каза, че макар ситуацията да е критична, AEK е успяла да отговори на вътрешното търсене, като прибягва до използването на резерва за електроенергия всеки път, когато цената на електроенергията скочи на международния пазар.
Той каза, че AEK не е купувала електроенергия през последните три седмици. Той допълни, че вносът на електроенергия към момента се оценява на около 300 млн. евро, но можеше да е скочил до над 500 млн. евро.
„Правителството на Албания инжектира капитал в корпорацията, за да осигури достатъчна ликвидност и закупуване на електроенергия, когато те на електроенергията са благоприятни“, каза той.
Вердо информира, че плаващите електроцентрали в момента са в Средиземно море и се очаква да пристигнат във Вльора между 9 и 15 септември.
Предлаганият топлогенератор се състои от два плаващи а, в които са монтирани генератори за производство на електроенергия с обща инсталирана мощност от 114 МВтч.
(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО