НачалоИкономикаАТА: Албанският министър на финансите и икономиката Ибрахимай: Подкрепа за пенсионерите, цената...

АТА: Албанският министър на финансите и икономиката Ибрахимай: Подкрепа за пенсионерите, цената на енергията остава непроменена

Министърът на финансите и икономиа Делина Ибрахимай представи днес пред парламентарната комисия по и финанси нормативен акт за преразглеждане на бюджета за 2022 г., предаде специално за албанската агенция АТА.
Тя каза, че основната цел на ревизията на бюджета е да се разшири финансирането на пакета с неотложна помощ за потребителите, за да могат те да се справят с последиците от увеличението на потребителските . Това ще стане чрез преразпределяне на [бюджета, предвиден за] непредвидени разходи от фонда „Социален пакет за справяне“ за [облекчаване на] последиците от кризата на стойност 6,1 млрд. албански леки.
„Предложените промени ще послужат за осигуряване до края на 2022 г. на стабилността на ключовите макрофискални параметри, освен за насочване на финансовите ресурси към подкрепа на най-уязвимите слоеве и към приоритетни политики“, каза Ибрахимай.
Чрез интервенцията, каза Ибрахимай, общите разходи се увеличават с около 13 милиарда леки, така че от 647,7 милиарда достигат 660,7 милиарда леки.
„Това дава възможност за увеличаване на общите разходи с около 13 милиарда ALL, главно за смекчаване на ефекта на цените. По-конкретно, та са разпределени за ад хок пакети за социално подпомагане, за да се облекчи въздействието на увеличените цени, разбира се върху най-нуждаещите се слоеве от обществото. Отделят се и средства за частично компенсиране на допълнителните разходи за основните вложения на публичните инвестиции, чието продължаване е много важно за поддържане на икономиката жизнена, както в краткосрочен, така и в средносрочен план“, каза министър Ибрахимай.
Тя също съобщи, че се изготвя план, който цели по-стабилна средносрочна подкрепа, като се има предвид, че кризата се очаква да продължи.
„Фокусът ни е върху пенсионерите и хората с увреждания, като от нас се изисква да се справим с повишаването на цената на енергията“, каза Ибрахимай.
 „От гледна точка на макроикономическите параметри този нормативен акт предвижда реален икономически растеж от 3,2%. Чрез този нормативен акт бюджетният дефицит и нетните вътрешни заеми намаляват със 17 милиарда леки, което е намаление от сегашните 101 на 84 милиарда леки. Следователно като процент от БВП това ревизирано ниво на дефицита намалява от 4,5% до нивото от 4,2%, както през 2021 г.“, каза министърът.
(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО