Атанас Далчев за учениците е интересен и разбираем, макар съотнесен към по-философски свят, каза преподавателят по литература Диляна Христова

Атанас Далчев за учениците е интересен, разбираем и интригуващ, макар съотнесен към по-философски свят. Умението му да комбинира образи, които могат да бъдат разбрани от всички, с философски теми предизвиква голям интерес сред младите хора. Това каза в Националния пресклуб на БТА в Ловеч Диляна Христова, преподавател по български език и литература в Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч при представянето на юнския брой на списание ЛИК „По дълбоките следи на Атанас Далчев“.
По думите й поезията му акцентира върху предметното, конкретното, но и абстрактното. Това кара учениците да се замислят върху нещата, които виждат. 
Езикът, на който са написани стиховете му, също е един от факторите за по-лесно възприемане. Модерният Далчев преобразява българската поезия и я превръща в много по-различна част от модерната европейска литература. За учениците е интересно да видят как обикновеният човек се сблъсква с предметното и как светът на човека е вън от видимото. Човекът, който уж е след предметите, а не е там. Когато изучават неговите творби им е интересно да достигнат до определени изводи сами за себе си, заяви още Христова.
Тя добави, че Далчев, освен велик поет, новатор, е и един от най-добрите преводачи. „Това, че знае много езици, също е интересен факт за учениците, защото за времето, в което Далчев живее, да знаеш много езици и то като френски, италиански, немски е нещо нереално за тях“, посочи Диляна Христова и добави, че творецът е пример за подражание на възпитаниците на езиковата гимназия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари