Атрактивна демонстрация в чест на празника си представиха огнеборците в Силистра

Рекламирай в beZpartien.bg

Атрактивна демонстрация в чест на утрешния професионален празник на българските огнеборци – 14 септември, направиха днес силистренските пожарникари в центъра на града. 
Жителите и гостите на Силистра имаха възможност да наблюдават действия с 30-метрова автомеханична стълба и работа с лафетен струйник. Пред публиката бяха демонстрирани възможностите на хидравличната система за работа при автопроизшествия и аварии. Интерес предизвикаха защитните облекла и помощните средства на огнеборците.
Най-любопитната част от публиката – децата, с ентусиазъм се възползваха от възможността да се качат на противопожарните автомобили, да изпробват пожарникарския шланг и да си направят снимки за спомен с огнеборците.
Денят 14 септември е определен за професионален празник на служителите от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” с решение на Министерския съвет от 13 септември 1995 година. По този начин е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905 г., когато тази дата е избрана за празник на огнеборците. 
По данни на Областната дирекция на МВР през първите осем месеца на годината силистренските огнеборци са работили по 226 произшествия, срещу 380 за същия период на миналата година. Ликвидирани са 41 пожара с материални загуби, които са с 31 по-малко в сравнение с 2022 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *