НачалоСвятАвстралийският щат Виктория забрани нацистката свастика

Австралийският щат Виктория забрани нацистката свастика

Виктория стана първият щат в Австралия, който изрично забрани показването на нациста свастика, съобщава Би Би Си.

Съгласно нов закон хората, които умишлено показват символа, са изправени пред една година затвор или глоба от 22 000 австралийски долара.

Викторианският губернатор Дан Андрюс каза, че „никой няма право да разпространява расизъм, омраза или антисемитизъм“.

Подобно на много места в световен мащаб, в Австралия през последно време се наблюдава рязко нарастване на антисемитските и.

Виктория вече има закони срещу речта на омразата – но те бяха критикувани, че имат „пропуски“.

Натискът за реформи се засили през 2020 г., когато двойка издигна знаме със свастика над дома си, което разгневи местната общност.

Държавните нарекоха новото законодателство „момент на гордост“. Други три щата също заявиха, че ще въведат подобни закони.

„Нацисткият символ прославя една от най-омразните идеологии в историята – публичното му показване не прави нищо, освен да причинява допълнителна болка и разделение“, каза в изявление главният прокурор на Виктория Джаклин Саймс.

Има изключения за показване на символа в исторически, образователен и художествен контекст. Може да се използва и в индуистки, будистки и джайнистки религиозни контексти – както е било от хилядолетия.

Хората ще бъдат преследвани само ако се противопоставят на първата молба за премахване на символа.

Председателят на Комисията за с клеветата Двир Абрамович – който се бори за закона – го нарече „гръмотевичен удар“ върху неонацисткото движение.

„Докато нашата нация се сблъсква с дълбокото петно ​​на възраждащото се движение на бялата раса, което разпространява опасен и дехуманизиращ дневен ред, този парламент обяви, че символът на нацизма никога няма да намери безопасно пристанище в нашия щат“, каза той пред Australian Broadcasting Corporation.

Броят на антисемитските инциденти по света се е увеличил драстично миналата година, според проучване на университета в Тел Авив. Австралия имаше 88 само за един месец – национален рекорд.

През 2020 г. шефът на австралийското разузнаване предупреди за „реална заплаха“ за сигурността на страната от неонацисти. Той каза, че „малките клетки“ на десни екстремисти се събират редовно, за да поздравят нацистките знамена и да споделят своята идеология.

Новият закон ще влезе в сила до шест месеца.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО