Автентични детски народни носии от различни краища на страната показаха в детска градина в Казанлък

Автентични детски народни носии от различни краища на страната бяха показани в Детска градина № 17 „Славейче“ в Казанлък. Инициатор на представянето е Лилия Гетова, която е колекционер на народни костюми и родител на дете в детското заведение. Носиите бяха показани от момичета от последната възрастова група, а по време на дефилето тя обясни какъв е произходът и какви са особеностите на всяка една от тях. 
Показахме 15 носии от различни етнографски области на България – от Казанлъшко, Разложко, от Родопския край, Плевенско, Видинско, старинна елховска, елховска носия нов тип и други, коментира Гетова. Тя отбеляза, че тъй като децата обикновено са износвали своите носии, има много малко запазени екземпляри. „Тези успяхме с моя приятелка колекционер да съберем през годините и доколкото ми е известно днес за пръв път в страната се показват детски автентични носии“, коментира Лилия Гетова. Тя разказа, че в личната си колекция има над 40 носии, които са основно дамски. Притежава и шест детски костюма. Според нея през последните години българинът все повече започва да се завръща към корените си и да търси автентичното. „В тази детска градина за мое щастие много се набляга на фолклора, децата знаят много за празниците, знаят и страшно много хубави песни и танци“, каза още Гетова.
Тя посочи, че е част от екипа на „Трио Калина“ в Казанлък, който от години организира изложби на автентични носии. Миналата година показахме над 30 много редки и стари костюми в Етнографския комплекс в Пловдив, посочи Лилия Гетова. По думите й те се намират много трудно. Ходим по къщи, търсим наследници, разпитваме ги и в някои случаи, когато не са им необходими, ги купуваме, посочи тя. „За мен най-трудно намерената и най-желаната носия е банатската. Тук показахме и детска банатска носия, която попадна съвсем случайно при мен, след като намерих такава за млада булка. Само в едно село в България в момента живеят банатски българи, които са били преселници в град Стар Бешенов, който днес попада в земите на Румъния. В това село има няколко запазени костюма, а аз имах късмет да се свържа с българи, които са останали да живеят в пределите на Румъния и които се съгласиха заради изложбите, които правим, и опазването на носиите, да ми предадат този костюм, който съхранявам в колекцията си“, разказа Гетова. Тя обясни, че носията е много богата, везана със златен и сребърен конец и е изключително тежка. Така я и наричат – тежка носия. 
Поводът за инициативата е Седмицата на детската книга и изкуствата за деца, която е много богата за нас с различни прояви и събития, посочи директорът на детската градина Петя Георгиева. То е кулминацията, тъй като представлява една необичайна за Казанлък изложба – на старинни национални носии, при това детски, коментира тя. „Много сме доволни, че имаме такъв родител, който закупува и съхранява тези носии. Децата бяха изключително щастливи, научиха коя носия от кой край е, как изглежда и защо изглежда по този начин, защото символиката в българската национална носия има много дълбок смисъл, много дълбоко познание, мъдрост на нашите предци и говори за нашите корени и онова, което е било преди много години и онова, което ни е съхранило“, посочи Георгиева. Екипът е искал да съчетае дефилето и с предстоящите празници Цветница и Лазаровден. Обичаят на лазаруването се показва всяка година в детска градина „Славейче“ и носи огромна радост на децата, каза още директорът. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари