Аз не съм писател – всичко, което пиша, е плод на журналистиката, каза Иван Гарелов

Аз не съм писател – всичко, което пиша, е плод на журналистиката, в него няма измислица. Това каза Иван Гарелов на представянето на новата си книга „Гнездото на омразата“ (изд. „Изток запад“) тази вечер. Домакин на събитието бе Централният военен клуб.
Томът представлява документален разказ за конфликта в Близкия изток. Тази книга донякъде е екшън, изведнъж преминава в разсъждения и обобщения, посочи авторът. В „Гнездото на омразата“ той събира стари спомени и нови коментари. Надявам се, че тя ще допринесе за опознаването на проблема в неговата цялост, обясни Гарелов.
Според автора на „Гнездото на омразата“ познаването на един проблем трябва да бъде от всички възможни страни и източници, за да може човек да изгражда едно обективно мнение. „Много съм гневен на тези медии, които се опитват и в тази сфера да налагат някаква опростенческа схема“, каза той.
Иван Гарелов разказа още, че книгата е видяла доста трудности при появата си на бял свят. „Повечето от редакциите и от издателствата бяха ангажирани с издаването на израелска литература, която в момента, изглежда, добре се пласира“, посочи той.
Любен Козарев от „Изток запад“ посочи, че „Гнездото на омразата“ е излязла благодарение на негов приятел, който му разказал, че Иван Гарелов е публикувал електронна книга, която обаче няма хартиено копие. Това го провокирало да се свърже с автора. „В момента конфликтът в Близкия изток е в голяма степен определящ за това накъде, в коя посока ще поеме човечеството“, посочи Козарев.
В рамките на събитието бяха прочетени писма от Любомир Кючуков и Гания Малхис. В Централния военен клуб бе прожектиран и късометражният филм „Осемдесет години в осем минути“.
Иван Гарелов е завършил Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност журналистика. През 1972 г. започва работа в телевизията като репортер, след което в продължение на 21 години води политическо-информационното предаване „Панорама“. Впоследствие работи като водещ на игрални и новинарски предавания в различни телевизии. През 2011 г. съосновава „Кръг 11“, който организира годишните награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари