Бъдещето на енергетиката и енергийната трансформация ще бъдат обсъдени във втория ден на форума Green Transition

Повишаването на конкурентоспособността на Централна и Източна Европа чрез устойчива зелена трансформация, бъдещето на енергетиката и енергийната трансформация са сред темите на втория ден на форума „Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа“ в София Ивент Център.
Това е четвъртото издание на форума, посветен на зеления преход и организиран от Dir.bg и 3Е News. БТА е медиен партньор на форума.
Гледната точка на Европейската комисиия (ЕК) в отделните панели ще представят Курт Вандерберге – генерален директор на ГД „Действия по климата“, Чарлина Вичева – генерален директор на ГД „Морско дело и рибарство“, Матю Болдуин – заместник генерален директор на ГД „Енергетика“. Според програмата сред участниците във форума ще бъде и Джордж Кремлис, посланик на Европейската организация по публично право в България, почетен директор на ЕК.
Видеообръщение ще направи принц Ел Хасан бин Талал, председател на Кралския институт за междурелигиозни изследвания (RIIFS), Йордания.
Организаторите посочват, че четвъртото издание на форума ще послужи и като платформа за обща позиция на страните от региона за предстоящия световен форум в Баку през есента. За да представи приоритетите на домакините, във форума в София ще се включи Ялчин Рафиев – основен преговарящ за COP29 и заместник-министър на външните работи на Азербайджан.
В панела за енергийната трансформация към служебния министър на енергетиката Владимир Малинов се очаква да се присъединят и неговите колеги от Румъния и Молдова – Себастиан Бурдужа и Виктор Парликов, както и председателят на КЕВР Иван Иванов.
Кметът на София Васил Терзиев ще бъде домакин на участниците в панела за „Умни градове“ – кмета на Прищина Препарим Рама и заместник-кмета на Атина Никос Хрисогелос.
В панела за възстановяването на Украйна сред участниците се очаква да бъдат президентът на България (2012–2017) Росен Плевнелиев, министър-председателят на Румъния (2012–2015) Виктор Понта, заместник-директорът на Секретариата на Енергийната общност Дирк Бушле, Максим Бондаренко, ръководител на отдел „Инвестиционно консултиране“ в „Украининвест“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари