Балчик е домакин на международен семинар по програма за разширяване на обмена в опазването на недвижимото културно наследство

Рекламирай в beZpartien.bg

В град Балчик ще се проведе първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство. За това съобщават от Националния институт за недвижимо  културно наследство (НИНКН). На него ще се срещнат архитекти от Франция и четири черноморски страни – Румъния, Молдова, Украйна и България. Семинарът ще се проведе от 26 до 29 март. 
Домакини на семинара са Националният институт за недвижимо културно наследство и Школата Шайо – Париж, които си партнират вече 20 години в специализирания курс Шайо в България. Форумът се осъществява с подкрепата на българското Министерство на културата и на френското правителство, допълват от НИНКН. 
Семинарът ще създаде рамката на бъдещото сътрудничество на Балканите. Българските и френските експерти ще разкажат за опита и проектите на курса, както и за методологията на Школата Шайо – една от най-авторитетните в сферата на опазването. Възпитаниците на българския курс са повече от 140 архитекти, сред които има и проектанти от Сърбия и Северна Македония. Архитектите от Румъния, Молдова и Украйна ще представят опита си в обучението и опазването на паметниците на културата.
Балчик е избран за място на срещата заради своето архитектурно и историческо наследство от 19-и 20-и век. Част от форума ще се проведе на терен в града и околностите му, в курорта „Албена“ и в румънския курорт Ефорие. Ще бъдат набелязани потенциални места за експерименталната работилница наесен, чийто фокус ще бъдат развитието и общите тенденции в архитектурата на морските курорти в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *