Балетисти от Република Корея заеха призовите места във Втория международен балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ в Бургас

С награждаване и галаконцерт на лауреатите официално бе закрито второто издание на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ в Бургас. Общо петима балетисти от Република Корея взеха награди в най-високата възрастова категория за професионалисти между 17 и 26 години. За първи път бе присъдена и голяма награда – Гран При, за изключително представяне, която получи Мун Джон-у от Република Корея. Тя е на стойност 10 000 лв. и е придружена от гастрол в Софийска опера и балет, както и награда от „Джефри балет“ в Чикаго, щата Илинойс, САЩ. Най-високото отличие бе връчено от министъра на културата Найден Тодоров. „Балетът е най-красивото сценично изкуство, но балетът е и една от най-трудните професии въобще. Фактът, че конкурсът „Сара-Нора Прима“ се случва и надявам се, ще продължи да се случва, говори страшно много за град Бургас. България винаги е била сила в балетното изкуство, а този конкурс е поредният диамант в короната на Бургас“, отбеляза Тодоров в началото на вечерта. Той поздрави всички участници и ги увери, че дори не всички да бъдат наградени, от подобни конкурси се тръгва към големите сцени и кариера.   Първа награда в най-високата възрастова категория бе с парична стойност 5000 лв.. При жените отличена с нея бе Хон Со-йон от Република Корея, която получи и гастрол в Софийска опера и балет от прима балерината Марта Петкова, както и възможността да открие третото издание на Международния конкурс „Сара-Нора Прима” през 2024 г. с цял спектакъл на сцената в Бургас. При мъжете отличието получи Ким Со-джун, който бе награден и с гастрол в Държавна опера и балет Стара Загора от прима балерината Силвия Томова. 
При жените в категорията на второ място с парична премия от 3000 лв. бе отличена Анастасия Попова от България, а трета награда, която е на стойност 2000 лв., си поделиха Ким Сон-мин и Хан Ю-джин Хан, и двете от Република Корея.  
Третото място бе поделено и при мъжете между Ха Мин-су и Анхел Хиралдес Варела от Испания. Втората награда взе Шиничиро Ебе от Япония. В категорията между 13 и 16 години награди получиха Лора Илова, Християн Гичев и Риана Милотинова. Анна Гичева бе отличена на първо място и получи награда на името на прима балерината Милена Симеонова, придружена с картина, връчена от нейния съпруг Владислав Симеонов, дарител на конкурса. При момчетата не бяха излъчени лауреати на второ и трето място.В най-ниската възрастова категория – за деца между 9 и 12 години, отличени бяха Доника Маноилова, Александра Янева и Магдалена Златева, които получиха гастрол в спектакъл на балетна школа „Маша Илиева” на сцената на Софийска опера и балет, както и стипендия за обучение в балетно училище „Кафантарис“ в Солун, Гърция. Наградите им връчи генералният директор на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев. От сцената той заяви: „В БТА, както впрочем всички журналисти, се изразяваме с думи. Затова гледаме с възхищение на артистите в балета, които успяват да говорят, без да произнесат и една думичка – само с движение. И още с първите движения успяват да ни покажат как след буря и ураган корабът на корсарите плава с издути платна по посока източното крайбрежие. Та накъде, ако не към българското източно крайбрежие да плава корабът с всички онези, които искат да стигнат до брега на успеха в световния балет?!“ 
Във Фейсбук профила си той добави по повода: „Нали именно на Източното крайбрежие на България точно преди 60 години през 1964 г. започва Международният балетен конкурс във Варна, чиято славна традиция продължава в Бургас. Архивите на БТА пазят отговора на въпрос на кореспондента на националната информационна агенция на България към заместник-председателя на журито Арнолд Хаскел, директор на Кралската балетна школа и ръководител на Кралския балет в Лондон, който шест десетилетия по-късно можем да повторим и за този балетен конкурс: “Средното ниво на току-що завършилия конкурс бе много високо, а отделните връхни постижения – просто изключителни. Вашият конкурс има много голямо международно значение и напълно правилно ще се превърне в една прекрасна традиция от международен мащаб.”
От днес в архива на БТА остава и интервюто пред кореспондент на агенцията в Бургас с прима балерината и художествен директор на балета на Националната опера и балет Марта Петкова, която макар и член на журито на конкурса, казва, че “балетът не е състезание, това е изкуство, което свързва артиста с публиката”, посочва още Вълчев и пожелава на наградените участнички да развият таланта си и с много труд. „Труд, който помня, че полагаше вдъхновителката на този конкурс Сара-Нора – момичето от съседния вход, което рядко играеше с нас на двора, защото репетираше, за да сбъдне мечтата си да стане прима балерина“, написа още той. 
„За Бургас е чест и привилегия да бъде домакин на този изключителен конкурс и още отсега Община Бургас кандидатства да бъде домакин и на третото му издание“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Той връчи на Иванина Иванова наградата на град Бургас за най-изявен местен участник, която е на стойност 1000 лв.Сред официалните гости бе и г-жа Чо Джи И, съветник в посолството на Република Корея в България, която отличи професор Сун Хи Джан, член на журито, за нейната ползотворна работа в областта на балета.Второто издание на единствения в момента балетен конкурс за професионалисти в страната се проведе в Държавна опера – Бургас в дните между 1 и 6 юли. Българската телеграфна агенция (БТА) бе медиен партньор на събитието.
Общият награден фонд бе на стойност 40 000 лв. Освен него бяха връчени и множество допълнителни награди като гастроли, договори, безплатни обучения и конкурси за Сърбия, Гърция и САЩ. Всички, достигнали до последния кръг, получиха диплом за финалист и плакет.
Междувременно в залите на Държавна опера – Бургас до 9 юли продължава провеждането на балетна академия „Сара-Нора Мастър“. В нея участниците се срещат с различни педагози, сред които Сара-Нора Кръстева, прима балерината и художествен директор на балета на Националната опера и балет Марта Петкова, премиер солистът Никола Хаджитанев, проф. д-р Мария (Маша) Илиева и доц. д-р Анна Пампулова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари