Балетната школа на Маша Илиева представя спектакъл, вдъхновен от анимационния филм „Малката русалка“

Балетната школа „Маша Илиева“ представят „Ариел“ – спектакъл, вдъхновен от анимационния филм „Малката русалка“. Представлението е на 29 май в Софийската опера и балет, съобщиха на БТА организаторите. 
„Както е известно, пълнометражният анимационен филм на „Дисни“, последван от сериал, е върху едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен, но само донякъде. Добавени са персонажи, променена е характеристиката на героите и преди всичко – приказката е увенчана с щастлив край. Именно тази версия е в основата на спектакъла, който предстои да видим“, разказват от екипа.
Повечето роли – на Ариел, Малкото раче, русалките и други, изпълняват възпитаници на балетната школа, а в образите на цар Тритон, принца и вещицата се превъплъщават артисти от балета на Софийската опера. 
Събитието е посветен на 50-годишнината от създаването на Дома на културата „Средец“, където през 1995 г. е създадена балетната школа „Маша Илиева“. 
„Обучението в школата е поверено на изтъкнати балетни педагози, призвани да градят у своите възпитаници усет към красота и изящество, чувство за ритъм и изискано поведение. Всички концерти на школата са празник за публиката и по традиция намират достойно място в медиите. През годините най-голям успех бележат спектаклите „Лешникотрошачката” (1999), „Куклената фея” (2000), „Първата Коледа” (2003), „Урок по танц” (2004), „Цветята на малката Ида” (2004). Трябва да отбележим, че „Първата Коледа“, „Снежна приказка“, „Коледни искри“, „Първият сняг“ са създадени специално за коледните тържества. Възпитаници на балетната школа успешно продължават своето обучение в Националното училище за танцово изкуство и престижни училища по света и градят сериозна професионална кариера“, разказват от школата.
Сред възпитаниците са Галина Михайлова – примабалерина на Цюрихската опера, Кристина Чочанова – лауреат на Международния балетен конкурс във Варна през 2012 г., солистка в Софийската опера и балет, Ралица Илиева – лауреат на същия конкурс (2014), Румелина Дилчева – лауреат на Youth America Grand Prix (САЩ), балерина в Софийската опера, Калина Петкова – лауреат на редица конкурси, балерина в Лайпцигската опера. 
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари