Балетният спектакъл „Калиопа“ ще има световна премиера на „Мартенски музикални дни“ в Русе

Рекламирай в beZpartien.bg

Световната премиера на балетния спектакъл „Калиопа“ ще се състои на 25-и март тази година в Доходното здание в Русе. Събитието е част от програмата на 63-тото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. 
Автор на музиката е маестро Емил Табаков, който ще дирижира оркестъра на Русенската опера. Неговата най-нова творба е посветена на родния му град Русе. С нея бе поставено началото на миналогодишното издание на „Мартенски музикални дни“, а сега предстои първата й сценична реализация.
„Това е една съвременна, но не някаква авангардна музика. Публиката да очаква съвременна музика, но слушаема музика, която се възприема лесно“, каза маестро Табаков.Той благодари на директора на Русенската опера Пламен Бейков, че е включил балетния спектакъл в репертоара на културния институт. 
„Мисля, че този спектакъл ще има успех и вярвам в това. Събра се силен творчески състав“, заяви Бейков. 
Творбата разказва една от най-красивите русенски любовни градски легенди – тази за неустоимата красавица Калиопа и управителя на Дунавския вилает Мидхат паша.
Хореографията и постановката са на Константин Уралски. „За мен е чест да участвам в този проект. Влюбих се в историята и в сценария“, обясни Уралски. 
Автор на либретото на балета е Александър Малчев. 
„Русенци ще видят една красива русенска легенда, която ще оживее пред тях“, каза художественият ръководител на балета Весела Василева.
Художник-сценограф е Елица Георгиева, а концертмайстор е Смиляна Лозанова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *