Българи и унгарци отбелязаха заедно в Чипровци годишнината от Националната революция на Унгария

Рекламирай в beZpartien.bg

Българи и унгарци отбелязаха заедно в Чипровци днес годишнината от Националната революция на Унгария от 1848-1849 година в присъствието на посланика на Унгария у нас Миклош Борош, съобщи за БТА кметът на Чипровци Пламен Петков.
На тържеството пред паметника на полковник Стефан Дуньов в Чипровци са присъствали ръководителите на общината, посланик Борош, ръководителят на унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди, представители на унгарското посолство у нас, заместник областният управител на Монтана Калин Хайтов, граждани на Чипровци и ученици от местното училище „Петър Парчевич“. Били са поднесени венци и цветя на паметника.
Кметът на Чипровци Пламен Петков припомни, че Стефан Дуньов е пръв съратник на ръководителите на унгарската национална революция Лайош Кошут и Шандор Петьофи и в Унгария е почитан като национален герой. След разгрома на революцията през 1850 година Стефан Дуньов заминава за Италия, където е приет от Гарибалди и се сражава в неговата армия като ръководител на голяма войскова единица. Произведен е за полковник от Гарибалди и се смята за първия полковник в българската история. В боевете в Италия е ранен и губи единия си крак. Умира през 1889 година в Италия.  Стефан Дуньов е потомък на стар чипровски род, който се изселил в Банат след разгрома на Чипровското въстание през 1688 година.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *