Българин издаде научнофантастична книга във Великобритания

Българинът Любомир Начов издаде научнофантастична книга във Великобритания. В интервю за БТА той разказа за първата си книга „След Милион Години – Омнипотентна Еволюция“. Авторът е на 28 години, от Кюстендил. От девет години живее във Великобритания, където професионално се занимава с маркетинг. 
Избира научната фантастика, защото му дава възможност да изрази вижданията си за предстоящото за човечеството. А като автор това, че сме толкова незначително малки във Вселената го изпълва с много въпроси и разпалва любопитството му.
„Книгата е написана от името на главния герой – Виан Абрагар. Той е момче, родено в бъдещето, след около милион години, още объркано и прибързващо, но любопитно и много специално“, посочи Начов и добави: „В цялата книга сме в главата на героя, опитал съм се ясно да изразя нюансите на човешкия мисловен процес с неговите постоянни съмнения“. „Съдбата му се преплита с тази на Кралицата на цялото човечество, също героиня в книгата. Заедно те разкриват най-огромната и страшна заплаха, с която някога сме се сблъсквали“, обясни Любомир Начов и изтъкна, че за много от читателите би било вълнуващо да се поставят на мястото на героя. 
Сюжетът бавно разгръща един далечен свят, как сме покорили други планети и сме намерили ключа към много от загадките на модерните времена. „Да опиша толкова непознат свят, милион години в бъдещето, сцена по сцена, сграда по сграда, пейзаж по пейзаж, ми се стори невъзможно. Да разкрия този свят, стъпка по стъпка през героя ме улесни доста“, коментира авторът и добави, че нещата около героя му „просто имат навика да се случват“.
Начов обясни, че идеята за книгата му се ражда в момент, в който се чувства несигурен. „Създавайки свят, в който хората сме способни да прераждаме предците си, да бъдем безсмъртни и да избегнем всички познати заплахи, ми предостави сигурността, от която имах нужда“, каза още авторът и допълни, че е искал и да напише нещо, което не е в границите на днешните постоянно повтарящи се сюжети.
Написването на „След Милион Години – Омнипотентна Еволюция“ ми отне две години и половина. Пишех я в свободното си време, като хоби, каза още Любомир Начов. Той обяви, че вече е написал и втора книга, продължение на първата, която е в процес на издаване. Скоро започва да пише и трета книга, като финал на цялата история. 
Според Начов първата му книга е доста земна и лесна за консумиране, въпреки сериозните теми, които засяга, например потенциала на човешкия вид и връщането към живот след смъртта. „Безсмъртие, всемогъщие, еротика, епични битки и мистерия“, така описва основното в книгата си авторът. „От много време се опитваме да удължаваме животи. Искаме да контролираме умовете си. Силно желаем да пътуваме до други планети“, отговори той на въпроса доколко е актуално написаното от него днес. „Светът в книгата е една утопия, а да достигнем до такива висоти е мечта на всекиго“, смята авторът.
„След Милион Години – Омнипотентна Еволюция“ се разпространява най-широко в англоговорящите страни, но може да се закупи от всяка точка на света. „Изпратих черновата на книгата на шест места, две ми дадоха положителен отговор“, коментира Начов и добави, че отзивите след издаването на книгата са доста положителни, макар да е начинаещ автор.
Той заяви, че за него няма по-голяма радост от това книгата му да бъде издадена в България и близките му да могат да я прочетат. Не скри обаче, че опитите му да се свърже с български издателства са неуспешни. От едното не са му отговорили, а от другото са му отказали, защото „книгата е издадена скоро“. „Мъничка спънка, знам, че скоро те сами ще ме потърсят. Колкото до превода, след като напиша третата книга, нищо не ми пречи да ги преведа сам“, каза още Любомир Начов.
Книгата ми е посветена на всички, изгубили вътрешния си въображаем свят, в който се чувстват сигурни и недосегаеми, както и на всички брилянтни умове, които са направили, правят и ще направят всичко възможно нашата цивилизация да достигне етап на всемогъща революция, посочи авторът. Той изрази надежда след книгата читателите да променят мирогледа си към осъзнаването на това, че всеки от нас е невероятна и способна личност, а всичко останало са обстоятелства, върху които имаме почти пълен контрол. „Винаги намирайте обстоятелствата, които работят във ваша полза“, призова Начов.
След милион години авторът си представя, че човешката цивилизация ще бъде по-усъвършенствана, технологиите ще ни предоставят безкрайна свобода, но и ще сме по-наясно с ценностната си система като вид. За по-близкото бъдеще Любомир Начов мисли, че като цивилизация ще ставаме по-осъзнати, а глупостта, арогантността и лицемерното лидерство съвсем скоро ще спрат да се толерират в глобален мащаб.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари