България е домакин на Европейския музикален форум

България е домакин на 12-ото издание на Европейския музикален форум, годишната среща на Европейския музикален съвет (European Music Council – EMC). Събитието за първи път ще се състои на Балканите – от 5 до 7 юни в регионалния център за съвременни изкуства  „Топлоцентрала”, съобщават организаторите.
„Справедливост в музиката“ е темата на форума тази година и включва панели, срещи и дискусии за това как да направим музикалния сектор справедлив за всички участници в него независимо от пол, възраст, неравнопоставеност, сексуална ориентация, раса, класа, етническа принадлежност, религия или друг статус, както е посочено в 10-ата цел на ООН за устойчиво развитие – „Намаляване на неравенството в и между държавите”. Очаква се тази година в него да се включат около 200 делегати от цяла Европа.
Европейският музикален форум си поставя за цел да осигури платформа за дебат и обмен на добри практики относно теми като равния достъп до пазар и участие, справяне с географската дискриминация, подобряване на музикалното образование, ориентация в дигиталната трансформация и други предизвикателства пред създаването на справедливо и разнообразно музикално бъдеще. 
Иранско-канадската певица, композитор и мултиинструменталист Голнар Шахяр ще открие събитието с встъпителна реч, посветена на равенството в музиката. Тя е също композитор и продуцент на авторската си музика, а освен това е и сътрудник в танцови, театрални и оперни проекти. През 2008 г. се установява във Виена и започва да изучава глас и китара в Университета за музика и сценични изкуства. Дебютният ѝ албум Tear Drop, издаден през ноември 2022 г., е номиниран за немската награда Jazzpreis – за най-добър международен дебютен албум на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари