България е сред първите шест държави в света, разработили комикс за незрящи

България е шестата държава в света, която разработва комикси за незрящи, и това е доста новаторско и доста пилотно. Това каза пред БТА Дима Настева от „Арсов саунд“, инициатор на проекта.
„Ние самите започнахме със страх и несигурност, но много се радваме, че получихме подкрепата на авторката. Беше доста трудно да намерим автори на комикси миналата година, които да ни се доверят. Защото да адаптираш комикс за незрящи, е малко като крокодил с крила“, обясни Настева.
„Приключението на Уики“ и „Русалии“  са първите у нас адаптирани комикси за незрящи. Те бяха представени днес на пролетния панаир на книгата.
Авторката разказа на децата как е създала този комикс и даде възможност те самите да влязат в ролята на артисти, които го озвучават. „Явно сме били доста красноречиви, защото децата се справиха много добре. Има интерес както към комикса, така и към адаптирането му издание за незрящи, което много ни радва“, коментира пред БТА Мая Бочева.
Тази година работим върху 10 комикса и скоро ще организираме официалното им представяне, съобщи Дима Настева.  Зрящи описват на незрящи картинката, после ние го редактираме, печатаме и записваме на аудио, обясни тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари