България е стратегическа държава за нас в производствената сфера, каза посланикът на Турция в страната Мехмет Саит Уянък

България е стратегическа държава за нас в отношение на производствената сфера, за нас тя е врата към Европа, каза посланикът на Турция у нас Мехмет Саид Уянък при откриване на Балканския бизнес форум, който се провежда в Банско.
Форумът се организира от Българо-турската търговско-индустриална камара (БТТИК) и Българо-румънска търговско-промишлена палата (БРТПП) в партньорство с Търговската секция към Посолството на Република Турция в България, Турско-българския бизнес съвет при Съвета за външноикономически връзки на Турция (ДЕИК), Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) и Българската агенция за инвестиции и е продължение на проведените през 2022 г. и 2023 г. българо – турски бизнес форуми.
Тези форуми са важни, за да се подсилят отношенията в сферата на туризма, икономиката, надявам се да развиваме и транспортни дейности, каза още посланикът на Турция. Той посочи, че във връзка с транспортните дейности работи с българските институции, като коментира бъдещо увеличение на капацитета на граничните пунктове между двете страни. Сухопътният транспорт не е достатъчен, трябва да работим и с другите транспортни средства, трябва да подсилим железопътния и морския транспорт, допълни Мехмет Саит Уянък и посочи, че двете страни имат общи цели и идеи. 
Посланикът отбеляза инвестициите на турските фирми в страната, които подпомагат и икономиката, но посочи и някои проблеми и препятствия, представени му от турските бизнесмени в страната. Сред тях е намирането на специализиран персонал от България и затруднения, свързани с наемане на работници от трети страни, в частност от Турция. Мехмет Саит Уянък изрази надежда процедурите да се улеснят, а с това – и работата на бизнеса, което би стимулирало повече турски бизнесмени да дойдат в България. Постоянно работим с българските институции и представяме проблемите на турските инвеститори, българските власти осъзнават проблема и изказват добронамереност да се разреши, надявам се да имаме възможност да работим и да стигнем до консенсус, каза още посланикът. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари