България има нужда от около 35 индустриални парка, каза в Бургас служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов

Малка е вероятността да видим ново удължаване на програмата за индустриалните паркове в България по Механизма за възстановяване и устойчивост. Изпълнението на инвестициите по нея трябва да се случи не по-късно от 30 юни 2026 г., а при ново забавяне вероятно ще видим сериозни финансови корекции. Това бяха думите на служебния министър на иновациите и растежа (МИР) доц. д-р Росен Карадимов, който пристигна в Индустриален и логистичен парк – Бургас, за да се запознае с проекта за разширението му, който е един от 11-те одобрени за финансиране по програмата към момента. 
Министър Карадимов добави, че разчети на управляваното от него ведомство показват, че България има нужда от около 35 индустриални парка.
„Реиндустриализацията на България е ключов елемент от възстановяването на страната. Лично моята амбиция е Министерството на иновации и растежа да има ключова роля този процес. Именно поради тази причина програмата за Индустриалните паркове в страната беше приоритизирана в рамките на министерството. Приоритизирана с бързи срокове, въпреки тяхното годишно забавяне преди това, с ясни критерии и надежда, за това, което ще се реализира“, каза служебният министър на иновациите и растежа.
Той добави, че министерството разполага с няколко инструмента, с които може да подпомага процесите на реиндустриализацията.
„Преди десетина дни Министерски съвет прие новата стратегия на Българската банка за развитие. В стратегията на банката, която беше готвена на ниво междуведомствена комисия от седем министерства, всички работодателски организации, двата национални представени синдиката и сдружението на общините, участието на ББР в реиндустриализацията на страната беше изведено като приоритет. Друг инструмент в рамките на МИР е Българската агенция за инвестициите, която издава приоритетни сертификати на инвеститорите, които отговарят на определени условия. Тези сертификати дават огромни потенциални възможности. Възможности за подпомагане дава и Фондът на фондовете. По него предстои отварянето на програмата за Фондове за градска устойчивост и развитие, която програма също има грантови схеми за изграждане на индустриални паркове“, каза още министър Карадимов.  
Той определи развитието на индустриалните паркове в страната като могъщ икономически локомотив и като привлекателно място за инвестиции, от които България се нуждае. „Именно чрез индустриалните паркове се преодоляват и регионалните диспропорции. Това е изключително важна тема за Северна България“, заключи Росен Карадимов. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари