България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна, заявиха отново от Министерството на отбраната

България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна, заявиха отново от Министерството на отбраната (МО) в позиция, публикувана във Фейсбук.
Решение за участие на български войски в операции извън територията на нашата страна може да вземе само Народното събрание. Такова предложение никога не е било на дневен ред, добавят от МО.
„Припомняме, че в изпълнение на решение на Народното събрание, страната ни е заявила участие в тренировъчната мисия на Европейския съюз за подпомагане на Украйна. Подготовката на личния състав се провежда на територията на Федерална република Германия, Република Полша и други страни членки на ЕС. В рамките на тази мисия се предвижда и обучение в България на бойни санитари – до 60 души за една година“, посочват още от МО в позицията.
Това не е първият път, в който Министерството на отбраната заявява, че български военнослужещи няма да бъдат изпращани на територията на Украйна. България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна, посочиха от ведомството и в края на май.
Тази хибридна опорка, че ще изпращаме войски в Украйна повлиява много и на кандидатите за военнослужещи, коментира служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се състоя от 25 до 27 май в София. Нямаме никакви намерения да изпращаме войски в Украйна, защото нашият парламент не е взимал такива решения. Никой не може да изпрати войски извън територията на страната, без да има решение на парламента, напомни Запрянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари