България остава последователна в подкрепата си за Украйна, заяви служебният премиер Димитър Главчев

България остава последователна и ще продължи да изразява своята пълна подкрепа за народа на Украйна, за нейната независимост и ще участва активно в процеса на възстановяването ѝ. Това каза министър-председателят Димитър Главчев на среща с посланика на Украйна Олеся Илашчук и с посланика на Германия Ирене Мария Планк, съобщиха от правителствената информационна служба. 
Служебният премиер получи покана за участие в Конференцията за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в началото на юни тази година в Берлин. 
На срещата Димитър Главчев подчерта, че страната ни остава напълно ангажирана с оказване на съдействие на Украйна в редица сектори и това е ясен израз на солидарността ни с народа и правителството на украинската страна. България е готова да подпомага активно Украйна в процеса ѝ на възстановяване, реформи и модернизация след края на руската агресия. 
Основната цел на Конференцията в Берлин е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна, уточниха от Министерския съвет. 
БТА припомня, че служебният премиер Димитър Главчев потвърди българската подкрепа за Украйна след участието си в Европейския съвет на 18 април. „Подкрепяме всячески Украйна според възможностите. Поддържаме европейската позиция“, заяви министър-председателят. По думите му източници за помощ биха могли да бъдат приходите от замразените руски активи, които сe изчисляват на около две и половина – три милиарда евро. Премиерът Главчев акцентира също върху призива на върховния представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Жозеп Борел възможно най-бързо на Киев да бъдат предоставени противоракетни системи.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари