България подкрепя евроинтеграцията на Черна гора технически и експертно, заяви президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега

България подкрепя Черна гора с експертна и техническа помощ – ще работим все по-тясно за разгръщане на двустранното сътрудничество, но и за евроинтеграцията на целия регион на Западните Балкани, заяви президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега Яков Милатович.
„България винаги е подкрепяла Черна гора в стремежа ѝ за бързо интегриране и получаване на статут на член в Европейския съюз“, посочи Радев. „В сравнение с всички останали страни от региона, Черна гора е водеща държава в този процес – докладът на Европейската комисия за междинните показатели по глави 23 и 24 дава предпоставка за ускоряване на процеса“. 
Черногорският президент Яков Милатович благодари на България за подкрепата и отбеляза, че целта на Черна гора е да стане 28-ата страна членка на Европейския съюз до 2028 г.
„Черна гора е страната, която е най-напреднала в преговорите си за присъединяване към ЕС. Това се потвърждава и от Междинния доклад за сравнителна оценка (IBAR). Трябва да се възползваме от геополитическия момент, когато в Европейския съюз съществува ясна готовност за разширяване – имаме нужда от още по-голяма отговорност на политиците, продължение на същинските реформи и изпълнение на изискванията от преговорния процес“, подчерта Милатович.
Радев посочи, че страните кандидатки за членство в ЕС трябва да заложат на принципа на собствените заслуги и дълбоките реформи – да се отговори на критериите за членство, а процесът да е устойчив и необратим. Според него Черна гора е пример за всички страни кандидатки за членство.
Българският президент отбеляза, че България и Черна гора споделят общи ценности, цели и възможности в НАТО. Черна гора е изпратила свой контингент от 42 военнослужещи в многонационалния батальон в България с рамкова държава Италия. Батальонът е в България от година и половина, а Радев покани черногорския президент в България и заедно да посетят полигона в Ново село.
„Това е важна мисия за гарантиране на общата сигурност и стабилност. (…) Тази визита ми дава увереност, че отношенията ни ще продължат да се развиват във възходяща линия“, подчерта Радев.
Той допълни, че новият български парламент трябва да продължи да отстоява българската политика на подкрепа на европейската интеграция на Западните Балкани.
„България е основният двигател на тази политика. Вярвам и очаквам, че българският парламент и правителство ще продължат да се придържат към тези политики, които да гарантират устойчивост и необратимост на процеса на интеграция на Западните Балкани. Това ще рече този процес да не бъде ускоряван и подвластен само на базата на геостратегически обстоятелства, а да се движи на принципа на собствените заслуги, които са ясно описани в Копенхагенските критерии за членство. Това ще рече да се съди съобразно политиките за изграждане на добросъседски отношения, на конструктивно партньорство със съседните държави, на спазването на човешките права  и върховенството на правото“, каза българският президент.
В отговор на въпрос на черногорска журналистка дали България ще блокира членството на Сърбия в ЕС заради положението на българското малцинство в Сърбия, президентът Румен Радев каза, че България съди за напредъка на всяка една страна по пътя на европейска интеграция в зависимост от спазването на Копенхагенските критерии, правата на различните етнически общности. „(…) За нас основен критерий ще бъде състоянието на българското малцинство във всяка една държава. Възможността на това малцинство да отстоява националната си идентичност, да може свободно да изразява своята култура, език, традиции и да има съответните условия за икономическо и социално развитие в региона, където живее“, посочи Румен Радев.
Двамата държавни глави са обсъдили и сътрудничеството в сферата на информационните технологии, образованието и науката, както и възможността за откриване на полети между София и Подгорица, както и между курортните градове Тиват и Варна.
Румен Радев и Яков Милатович засадиха символично дръвче в двора на президентския дворец.
Българският президент е в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари