България поема председателството на Залцбургския форум на 1 юли за шест месеца

България поема председателството на Залцбургския форум на 1 юли за шест месеца, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР). 
„При формулирането на приоритетите на Българското председателство се ръководихме от принципа за приемственост в темите, по които ще работим. Предвид периода на преход към новия институционален цикъл на Европейския съюз е важно вижданията на страните ни да намерят място сред общоевропейските приоритети“, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов в Залцбург. 
В рамките на участието си в министерската конференция на държавите от Залцбургския форум Стоянов представи приоритетните за страната ни теми, като открои борбата с контрабандата на мигранти, която изисква всеобхватен отговор на европейско, регионално и национално ниво, както и навременното и ефективно прилагане на различните инструменти за трансгранично полицейско сътрудничество и обмен на информация.
Служебният вътрешен министър изказа благодарност към министъра на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер и Австрийското председателство за активната работа през изминалата половин година и потвърди, че България ще продължи активната комуникация с новата Европейска комисия в контекста на новия стратегически дневен ред на Европейския съюз.
В дискусиите по време на министерската конференция днес се включват и приятелите на Залцбургския форум от Западните Балкани. Акцент бе поставен върху намирането на общи решения и стратегии за справяне с миграцията и борбата с контрабандата на мигранти. 
„В България борбата с контрабандата на мигранти е приоритет. Укрепихме капацитета си, засилихме обмена на информация и осъществяваме активно сътрудничество както на ниво ЕС, така и с ключови трети страни“, отчете целенасочените действия на страната ни Калин Стоянов. По думите му в общите усилия за ограничаване на нелегалната миграция и създаване на легални възможности за достъп до ЕС следва да бъдат включени широк кръг участници, включително страните на произход и транзит. Засилване на връщането е друга ключова област на сътрудничество.
Служебният вътрешен министър отбеляза също, че партньорите от Западните Балкани са част от общоевропейското решение и в този смисъл България ще продължи да работи за повишаване ефективността на сътрудничеството в региона. 
Той припомни още, че България винаги е застъпвала позицията за широко участие на страните от Западните Балкани в Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминални заплахи (EMPACT). Страната ни е колидер на две дейности от Оперативния план за действие за 2024-2025 г., едната от които е посветена именно на Западните Балкани.
Служебния вътрешен министър участва в съвместна пресконференция с министъра на вътрешните работи на Словения и федералния министър на вътрешните работи Австрия. Тримата министри – бивш, настоящ и бъдещ председател на Залцбургския форум, представиха дискутираните теми и резултатите от работата на министерската конференция.
В отговор на журналистически въпроси Калин Стоянов представи миграционната ситуация в България и открои трайната тенденция на намаляване на миграционния натиск на българо-турската граница. „От началото на годината отчитаме 73% спад на опитите за нелегално преминаване на границата спрямо същия период на миналата година“, изтъкна той. Служебният вътрешен министър остава оптимист, че решението за отпадане на контрола и по сухопътните граници ще бъде взето до края на годината и подчерта, че диалогът за постигане на решение продължава. 
Министър Карнер също отбеляза промяна в миграционната картина в Австрия, като благодари на България за мерките, които прилага за охрана на външните европейски граници.
Вчера Калин Стоянов каза по време на форума, че за държавите на външна граница на Европейския съюз предизвикателствата са още по-големи, защото поемат основната отговорност за изграждане на адекватен капацитет и за изпълнението на скрининга и граничните процедури. Стоянов призова за намиране на иновативни решения за превенция на незаконната миграция, борба с мрежите за контрабанда на мигранти, и повишаване на ефективността на връщанията. Той подчерта и приноса, който регионалните инициативи за засилено сътрудничество могат да имат относно сигурността на Шенгенското пространство. В изказването си за сътрудничеството в областта на противодействието на нелегалната миграция министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер даде висока оценка на сътрудничеството с България. Той отбеляза приноса на страната ни за охрана на външните граници на ЕС и ограничаване на миграционните движения към Австрия.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари