България продължава да е сред страните с най-висока смъртност от онкологични заболявания, каза проф. д-р Асен Дудов от БОНД

Рекламирай в beZpartien.bg

България продължава да е сред страните с най-висока смъртност от онкологични заболявания, въпреки достъпа до най-съвременни терапии. Това заяви председателят на Българското онкологично научно дружество (БОНД) проф. д-р Асен Дудов на откриването на Национална конференция по онкология под надслов „Нови лекарствени продукти, нови индикации и предварителна диагностика в медицинската онкология“, съобщиха от научното дружество.
Професорът допълни, че това показва, че пациентите все още се откриват в много напреднали стадии, при които и най-съвременните лекарства не могат да променят драстично тези резултати.
В съвременния индустриален свят, Западна Европа и Северна Америка първото място по заболеваемост и смъртност вече си разделят съдовите заболявания – сърдечни и мозъчни, и ракът, каза проф. Дудов.
За 2022 г. новодиагностицираните случаи на рак в България наброяват 32 812, а починалите от рак през същата година са 18 794, според данни на Globocan. Сред тях водещи по заболеваемост и смъртност са ракът на белия дроб, дебелото черво, гърдата, простатата, стомаха и панкреаса, посочиха още от БОНД.
У нас новите лекарствени продукти влизат с оптимална скорост, без да има разлика в сравнение с повечето страни от Западна Европа. Има огромна разлика обаче в кой стадий започва лечението. В много от случаите пациентите започват терапия в значително напреднал стадий поради липсата на скринингови програми, закъснялата диагностика и липсата на собствена инициатива сред населението за профилактични прегледи, насочени към изключване на онкологични заболявания, обясниха от онкологичното научно дружество.
Данни от последния доклад на IQVIA за глобалната употреба на лекарства сочат, че онкологията и имунологията са двете терапевтични области, в които се наблюдава най-голям растеж на употребата на лекарства. Очакванията са, че през следващите пет години в световен мащаб ще се появят близо 100 нови терапии в областта на онкологията. Експертите прогнозират, че до 2028 г. ще има сериозен напредък в областта на онкологията. 
Днес и утре София е домакин на научната конференция по онкология. 
Доклад за България от Европейската организация за борба с рака отчете много ниско ваксинално покритие срещу рак на маточната шийка, липса на скрининг и кадрова криза. Данните бяха представени по време на кръгла маса „Време за ускорение. Заедно срещу рака в България“ на 19 март. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *