България се включи активно в отбелязването на празника на природата, посочиха от природозащитната организация WWF

Рекламирай в beZpartien.bg

По традиция България се включи активно в отбелязването на празника на природата. Центърът на София потъна в мрак за един час вечерта, а през деня редица светофари в столицата светеха със зелени сърца. Това посочиха от природозащитната организация WWF – България по повод инициативата „Часът на Земята“, отбелязан вчера между 20:30 и 21:30 часа.
Други общини също се включиха в кампанията.
За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и всички нас какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета, отбелязват от организацията.
Стотици хора в България посветиха поне един час от времето си на планетата, като приеха предизвикателството на WWF и се включиха в някоя от активностите за по-близък досег с природата. Едни се качиха на велосипедите, други се насладиха на ново меню, подготвено изцяло от сезонни или местни продукти, трети се отдадоха на природна фотография или се включиха в доброволчески акции, посочват от WWF. Много хора са се запознали и с научно-популярната поредица „Нашата планета“, разказана от Дейвид Атънбъроу. Благодарение на ентусиазма на ангажираните с темата България подари на природата близо 4000 часа, давайки пример за отговорност и любов към нашия общ дом – Земята, казват също от организацията.
Други граждани се включиха и в благотворителни кинопрожекции на анимацията „Кунг-фу панда 4“, които WWF и Cinema City организираха. Приходите ще бъдат дарени на WWF в помощ на работата им по спасяване на още мечета сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо у дома, информират от организацията.
На 29 март WWF ще изтегли на случаен принцип десет от всички включили се в инициативата и те ще получат специална награда.
„С кампанията си, посветена на Часа на Земята, имаме още една важна мисия – да мотивираме и насърчим хората да опазват природата не само в рамките на този час, но и през останалото време от годината“, коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF, цитирана в съобщението. По думите ѝ без ресурсите на планетата хората не могат да имат пълноценен и качествен живот. „Ние правим всичко възможно да бъдем пример в това отношение, като години наред работим за опазването на българските гори, води, диви животни и защитени територии, стремим се да спомогнем за смекчаването на последиците от климатичните промени и да вдъхновяваме младите хора у нас да правят същото“, отбелязва още Кавръкова.
За WWF „Часът на Земята“ продължава цяла година
Специалистите на WWF посвещават живота си на опазването на старите гори в България, които са дом на хиляди растителни и животински видове. Те си сътрудничат с институции и граждани с цел спиране на незаконните сечи и възстановяване на унищожени крайречни екосистеми. Също така залесяват подходящи терени с местни видове, устойчиви на климатични промени, информират от организацията.
Освен в горите, експертите на WWF работят и в реките. Те са в непрестанна комуникация с местните общности по Дунав, със съмишленици, компании и правителства в стремежа си да защитят емблематични видове като изчезващите есетри, да възстановят деградирали влажни зони, да поддържат реките свободно течащи, да увеличат защитените зони и да изградят устойчивост към променящия се климат.
Спасителният отряд на WWF реагира при сигнали и подпомага работата на институциите в опит да предотврати конфликти между мечките и хората. Ихтиолози от години проучват ценните есетрови популации в Долен Дунав – вид, който съществува от над 200 милиона години, но днес е на път да изчезне. По тяхно предложение бе създадена и единствената в България защитена територия, посветена на есетрите, обясниха също природозащитниците.
Заедно с грижата за животните, специалистите на WWF работят и за бъдещето на хората. Ключова цел е декарбонизацията на енергетиката и индустрията и внедряването на иновативна, кръгова икономика без парникови емисии и отпадъци, посочват още от организацията. Оттам уточняват, че това помага на градове, компании, институции и организации да намалят своя въглероден отпечатък, поставяйки си амбициозни цели, базирани на климатичната наука. „WWF мечтае за справедлив преход към възобновяеми и екологично-устойчиви енергийни източници, които да трансформират икономически регионите, зависещи от въглищата, и да осигурят препитание на заетите в сектора в една модерна и технологична среда“, заявяват също от организацията. Оттам уверяват, че ще работят и за въвеждане на по-добре действащо законодателство, свързано със защита на природата. Експертите разработват становища, писма, сигнали и жалби до български и европейски институции по най-проблемните случаи със защитените територии. Един от знаковите им успехи е опазването на Национален парк „Пирин“, посочват от организацията. Като акцент в работата се посочва и привличането на младежите към проблемите на природата.
Българската телеграфна агенция (БТА) беше медиен партньор на кампанията на WWF-България, посветена на Часа на Земята, а в 20:30 ч. вчера светлините на националната агенция бяха изгасени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *