България се включи в инициативата за борба с рядкото заболяване неврофиброматоза

За пътви път България се включва в глобалната инициатива „Да осветим НФ“, посветена на борбата срещу заболяването неврофиброматоза (НФ), осветявайки знакови сгради в няколко града в страната. В София Националният дворец на културата (НДК) беше осветен в синьо.
Неврофиброматозата е рядко генетично заболяване, засягащо едно на около три хиляди деца. Точни данни за България няма, но вероятно съотношението е същото, каза по-рано за БТА д-р Иван Чакъров от Клиниката по детска клинична хематология и онкология в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Той добави, че диагнозата може да се разпознае още при раждането на детето заради типичните петънца по тялото му, наречени „кафе с мляко“. По думите му лечението за българските пациенти е осигурено и е напълно безплатно.
„Да осветим НФ“ се провежда всяка година на 17 май – Световния ден за повишаване на осведомеността относно НФ. Инициативата е свързана с осветяване в синьо и зелено – официалните цветове на НФ – на символни сгради, паметници и инфраструктурни обекти в десетки държави. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари